Deși Bitcoin este adesea descris ca un sistem anonim de plăți de către observatorii externi, acest lucru nu este atât de adevărat.

În realitate, natura publică a blockchain-ului Bitcoin îl face mult mai transparent ar crede utilizatorii – și poate dezvălui informații sensibile.

Fiind doar o criptomonedă ”pseudo-anonimă”, blockchain-ul Bitcoin permite oricui verificarea UTXO-urilor (unspent transaction outputs) pentru orice adresă. În esență acest lucru înseamnă că, dacă cineva îți cunoaște adresa de portofel Bitcoin, poate verifica toate tranzacțiile anterioare și soldul portofelului în orice moment.

Odată cu creșterea agențiilor de analiză blockchain precum Chainalysis și Elliptic, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a prelua controlul asupra vieții private.

Coinomi Wallet

Portofelul este folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume și este unul dintre puținele portofele Bitcoin care previne reutilizarea automată a adreselor.

Cel mai simplu mod de a îmbunătăți confidențialitatea Bitcoin este prin evitarea reutilizării adreselor. Cu toate acestea, puține portofele generează o nouă adresă pentru fiecare tranzacție – ceea ce face din Coinomi oarecum o raritate în această direcție.

Cum funcționează?

Prin împiedicarea reutilizării adreselor, Coinomi le face treaba companiilor de analiză blockchain mult mai dificilă în ceea ce privește obținerea unei imagini complete despre cine deține adresa.

Reutilizarea unei singure adrese formează, în esență, un istoric al acțiunilor voastre pe blockchain-ul Bitcoin, permițând oricărei persoane care vă cunoaște adresa să vadă toate tranzacțiile efectuate. Generarea unei noi adrese pentru fiecare tranzacție rupe această legătură – împiedicând formarea unui istoric unificat.

Samourai Wallet

Samourai este un portofel Bitcoin conceput pentru utilizatorii orientați către confidențialitate. Portofelul este conceput pentru a ajuta la ”împiedicarea supravegherii și cenzurii blockchain”, folosind o varietate de tehnici pentru păstrarea identității confidențiale.

Pe lângă furnizarea unuia dintre cele mai sigure moduri de gestionarea a monedelor BTC, Samourai facilitează rularea unui nod complet și include o funcție ”silențioasă” care ascunde portofelul de pe dispozitivul vostru până când introduceți un cod secret.

Cum funcționează?

Samourai folosește mai multe tehnici pentru conservarea vieții private atunci când utilizatorul  tranzacționează cu Bitcoin. În primul rând, împiedică complet reutilizarea adreselor Bitcoin, în timp ce încearcă să creeze tranzacții fără să contopeze intrările și să scurgă meta-date.

Dincolo de aceasta, utilizarea funcției Ricochet Samourai Wallet va crește durata unui lanț de tranzacții, ceea ce va face ca fondurile rezultate să fie mult mai puțin susceptibile spre a fi puse pe o listă neagră de către exchange-urile centralizate.

Wasabi Wallet

Wasabi Wallet este unul dintre puținii clienți de portofel disponibil în mod gratuit care îți îmbunătățește cu adevărat confidențialitatea atunci când folosești Bitcoin.

Pentru a realiza acest lucru, Wasabi Wallet folosește CoinJoin pentru a combina mai multe tranzacții într-o singură tranzacție cu ieșiri multiple. Acesta este un tip de protocol care poate fi utilizat pentru ascunderea traseului unei tranzacții. Portofelul Wasabi este disponibil în prezent pentru toate sistemele de operare majore pentru desktop.

Cum funcționează?

Caracteristica principală pe care Wasabi Wallet o folosește pentru a vă proteja confidențialitatea este cunoscută sub numele de Chaumian CoinJoin. Portofelul Wasabi vă permite să aplicați CoinJoin de câte ori vă simțiți confortabil – crescând astfel continuu confidențialitatea tranzacțiilor.

JoinMarket

JoinMarket, una dintre cele mai populare implementări ale CoinJoin, este un instrument non-custodial de fungibilitate și anonimizare pentru Bitcoin. Instrumentul este atât de eficient la obturarea traseelor tranzacțiilor încât o sumă în valoare de 220 BTC (aproximativ 2 milioane USD) pentru a ”deanonimiza” o tranzacție JoinMarket rămâne nerevendicată.

JoinMarket oferă un model de taxe maker/taker pentru a se asigura că acesta rămâne operațional. Cei care doresc să-și mixeze monedele (takers) se conectează cu cei care furnizează lichiditate (makers) și participă la procesul de mixare.

Cum funcționează?

Întrucât este scris în limbajul de programare Python, JoinMarket este folosit în mare parte de cei care doresc mixarea unei cantități mari de Bitcoin într-un mod cât mai securizat. Similar cu Wasabi Wallet, JoinMarket folosește un proces cunoscut sub numele de CoinJoin pentru a ascunde originea și destinația fondurilor.

CryptoMixer

CryptoMixer a fost utilizat de mii de utilizatori încă din 2016. Se cunoaște faptul că mixerul deține peste 2.000 BTC în orice moment – ceea ce îl face probabil cel mai de încredere mixer disponibil.

Mixerul nu stochează niciun fel de jurnal, și utilizează un cod personalizat pentru a se asigura că monedele sunt mixate complet. Cu toate acestea, ca mixer centralizat, este predispus să fie închis în cele din urmă – similar cu BestMixer.

Cum funcționează?

Ca mixer Bitcoin, utilizatorii CryptoMixer trimit pur și simplu fonduri la adresa furnizată atunci când creează o nouă sesiune de mixare. Utilizatorii pot alege taxa pe care o plătesc, care se scade din suma primită înainte de mixarea monedelor, apoi trimisă către adresa destinatară cu o întârziere prestabilită de până la 48 de ore.