Una dintre cele mai importante realizări ale industriei cripto este reprezentată de obținerea venitului  pasiv, ce permite investitorilor să colecteze dobânzi sau să obțină unele venituri de pe urma token-urilor deținute. În timp ce minatul criptomonedelor nu este profitabil în prezent pentru utilizatorii obișnuiți, încă vă puteți mări balanța folosindu-vă de o varietate de criptomonede, precum Bitcoin, Ethereum, EOS, token-uri ERC20 și multe altele.

În sectorul tradițional, cei mai mulți dintre investitori se orientează către conturi de economii cu dobânzi ridicate, fonduri comune, active generatoare de dividende sau dobânzi etc. Odată cu dezvoltarea ecosistemului cripto apar noi metode de obținere a unui venit pasiv ce nu erau disponibile acum 12-18 luni.

Iată 5 cele mai importante metode de a câștiga venituri prin hodling:

Operarea unui nod Lightning

Dacă ești maximalist Bitcoin, aceasta este cea mai bună metodă de sprijinire a adopției și totodată de a dobândi venituri de pe urma sa. Soluția de scalabilitate – Lightning a crescut de la 4400 noduri la 7800 în primul trimestru al anului curent – o creștere de 77% în 3 luni.

Nodurile Lightning oferă lichiditate rețelei, permițând tranzacțiilor să se desfășoare rapid de la expeditor către destinatar. Operatorii nodurilor sunt nevoiți să blocheze Bitcoin în canalele de plăți pentru perioade îndelungate pentru creșterea capacității rețelei și astfel ei sunt recompensați prin comisioanele plăților ce au loc în canalul lor.

Echipa de cercetare a platformei BitMEX a publicat recent o analiză a rețelei Lightning din punct de vedere investițional. În cele din urmă, analiza a concluzionat că deținătorii de Bitcoin pot obține venituri de până la 2.75% din comisioanele de transfer într-un bull market, evidențiind că automatizarea acestui proces necesită mult timp pentru deținătorii non-tehnici.

Împrumutul criptomonedelor

Dacă îți ții criptomonedele pe exchange-uri, există posibilitatea împrumutării lor pentru tranzacționarea pe marjă. Monedele pot fi împrumutate traderilor folosind o interfață simplă pe exchange-uri precum Bitfinex sau Poloniex.

CryptoLend.net oferă posibilitatea automatizării acestui proces folosind API (Application Programming Interface), ori o poți face manual, căutând astfel oportunitățile cele mai profitabile. Unii traderi câștigă până la 2% pe zi prin împrumutul monedelor proprii, dar asemenea oportunități sunt rare. De obicei, ratele ridicate de împrumut apar în timpul airdrop-urilor (distribuirea criptomonedelor/token-urilor) sau fork-urilor (bifurcări), atunci când un număr semnificativ de traderi vor să deschidă poziții short (ordin de vânzare în tranzacționarea pe marjă) un activ digital.

Bitfinex oferă 24 de active pe care le poți împrumuta, precum BTC, EOS, LTC, ETH, USDT, NEO și DASH. În prezent, cele mai bune rate sunt de aproximativ 0.02% pe zi, ce pot ajunge până la 7% pe an! Aceste oportunități sunt de obicei valabile pe perioade scurte de timp, deoarece puțini traderi vor ține deschis un short (ordin de vânzare) mai mult de 30 de zile.

Participarea la dApp-uri EOS

Staking-ul monedelor oferă titularilor unele puteri decizionale în respectiva rețea blockchain. Prin Staking, câștigați capacitatea de a vota și de a genera un venit. Acest lucru este destul de similar cu modul în care cineva ar primi dobânzi pentru deținerea unor bani într-un cont bancar.

Staking-ul (sau Proof of Stake – Dovada de Lucru) pe dApp-urile EOS necesită putere computațională de RAM și CPU, rezultată din deținerea token-urilor EOS. Prin Staking tu oferi resurse participanților și utilizatorilor de dApp-uri în schimbul unei dobânzi.  Două dintre cele mai populare token-uri dApp sunt PLE și DICE – jocuri de noroc și poker.

În ultimele două luni, un utilizator a realizat un câștig între 0.2% și 1% pe zi în EOS prin staking de token-uri, dar există o condiție: multe dintre aceste dApp-uri și-au lansat propriile token-uri pe care trebuie să le achiziționezi și să faci Staking cu ele pe rețelele lor pentru a obține EOS. Totuși această metodă creează un risc valutar, dar din ce în ce mai multe dApp-uri reputate au reușit să-și mențină prețurile token-urilor de-a lungul timpului.

Acest site prezintă diferite dApp-uri prin care poți câștiga EOS

Participarea la dApp-uri Ethereum

DApp-urile Ethereum au mai puțini utilizatori activi, dar acest lucru se va schimba dacă evoluția rețelei Ethereum își menține ritmul. Mai puțini utilizatori înseamnă dobânzi mai mici, dar dApp-uri precum Golem, MakerDAO și Augur permit investitorilor să câștige token-uri prin sprijinirea rețelei.

Golem permite utilizatorilor închirierea puterii de calcul, MakerDAO permite participanților să acționeze ca ”Deținători” (Keepers)  pentru menținerea stabilității valorii token-ului lor (întrucât 1 DAI = 1 USD) și Augur solicită utilizatorilor staking de REP pe baza rezultatului situațiilor disputate. În prezent, cererea pentru astfel de servicii este scăzută, dar ele reprezintă o modalitate bună pentru câștigarea unui venit pasiv dacă deja ai investit în respectivul token, oferind în același timp servicii esențiale pentru a ajuta rețeaua.

Acționând ca un ”Deținător” (Keeper) în ecosistemul MakerDAO ar putea fi cea mai atractivă oportunitate din prezent, având în vedere că echipa oferă un bot automatizat. Acești boți scanează oportunitățile de arbitraj pentru menținerea stabilității valorii stablecoin-ului DAI ori facilitează lichidările când prețul Ethereum scade. În timpul unei lichidări, Deținătorii pot monitoriza poziția (informând rețeaua de existența unei lichidări), iar apoi să achiziționeze garanția cu 4% sub prețul pieței.

Există puține studii de caz cu privire la cât de profitabilă este această metodă, din moment ce s-au strâns informații doar de 12 luni. Luna trecută o poziție CDP (Collateralized Debt Position) în valoare de 5 milioane USD a fost lichidată, făcând ziua profitabilă unor ”Deținători”. Potrivit unor estimări, ”Deținătorii” au strâns un total de aproximativ 25 de milioane USD de când MakerDAO a fost lansat.

Staking și Masternoduri

Abilitatea de Staking și rularea Masternodurilor sunt disponibile de ceva timp, dar acum au devenit mai accesibile ca niciodată. Coinbase a anunțat săptămâna trecută că vor adăuga suport pentru custodie, Staking și administrare pentru multe dintre activele lor, printre care și Tezos și MakerDAO. Clienții instituționalizați vor fi capabili să realizeze Staking pe XTZ chiar direct din contul Coinbase al utilizatorului, în urma acestui proces Coinbase va încasa un procent din câștiguri.

Rularea unui Masternode sau Staking-ul pot da un randament de câștig de aproximativ 10% pe an, dar există o problemă. Prin faptul că trebuie să deții (hodling) acele monede vei deveni subiectul unui risc valutar, iar cerințele pentru rularea unor Masternoduri sunt atât de mari încât deținerea unui procent imens din numărul total de monede face oarecum ca balanța ta să nu fie lichidă.