1. Securizarea

În primul rând, este recomandat să găsiți un portofel cu măsuri de securitate avansate, dincolo de cele pe care furnizorii normali de portofele le oferă. Unele portofele utilizează acum criptarea pentru protejarea cheilor private. Există furnizori de portofele care criptează datele-cheie, astfel acestea sunt protejate de atacurile cibernetice.

 2. Separarea fondurilor – utilizarea portofelelor cold

Utilizatorii ar trebui să aibă întotdeauna cel puțin două portofele digitale (sau chiar mai multe, depinzând de fondurile cripto). Un portofel trebuie utilizat pentru tranzacții, iar celălalt portofel trebuie utilizat pentru stocarea fondurilor și păstrat într-o locație sigură. Acest tip de portofel trebuie să fie un portofel cold. Obligatoriu, o copie de rezervă a cheilor private trebuie să stocată în siguranță offline (este o idee bună să separați cheia privată în 2-3 părți și să le păstrați în siguranță departe una de cealaltă).

 3. Wi-Fi

Aveți grijă de unde vă conectați online când utilizați un dispozitiv care conține un portofel. Site-urile dubioase și rețelele wi-fi riscante îți pot pune portofelul în pericol. Nu lăsați dispozitivul nesupravegheat și nu îl împrumutați nimănui.

 4. Service

Dacă dispozitivul care deține portofelul are nevoie de reparații, asigurați-vă că mutați fondurile din portofel înainte de a merge la un service. În plus, este bine să schimbați portofelele o dată la fiecare câteva luni pentru a nu permite securității portofelului să devină din ce în ce mai slabă.

5. Phishing, email și web

Înșelătoriile de tip phishing prin intermediul Google Ads și prin e-mail sunt din ce în ce mai răspândite în lumea cripto. Acestea devin mai elaborate ca niciodată, prin urmare asigurați-vă că e-mail-urile primite de la companiile de portofel au domeniul corect scris și nu da click niciodată pe adresele web de pe anunțurile de la Google. Odată ce cheia voastră privată este trimisă către un site rău-intenționat, vă puteți lua la revedere de la fonduri.

 6. Dezactivează actualizările automate

Este întotdeauna o idee bună să dezactivați actualizările automate pentru aplicațiile legate de spațiul cripto. Bug-urile pot crea pierderi masive pentru deținătorii de criptomonede. Cel mai bine este să aștepți 2-3 zile după ce o actualizare a fost lansată pentru a vedea dacă apar erori. După ce aplicația a fost testată de alți utilizatori, este un pariu sigur că o poți instala fără riscuri.

 7. 2FA

Este recomandat să activați autentificarea cu doi factori (2FA) dacă portofelul vă permite acest lucru. 2FA se poate realiza în diferite moduri – aplicația Google Authenticator utilizează un cod de 6 cifre care se schimbă o dată la un minut și este unic, o altă opțiune este să adăugați identificarea biometrică (amprenta). Oricare ai alege, 2FA este foarte important pentru sporirea securității.

 8. Verificarea adreselor de două ori

Este foarte important să verificați de două ori adresa cu care doriți să efectuați o tranzacție. Există programe rău-intenționate care pot edita procedura ”copy and paste” pentru a insera o altă adresă, noua adresă aparținând atacatorului. De obicei, cel mai bine este să trimiteți o suma foarte mică drept verificare și apoi să trimiteți suma dorită pe adresa verificată.

 9. Verificarea certificării SSL

Atunci când utilizați un portofel ce trebuie accesat printr-o pagină web, asigurați-vă că site-ul deține marca de securitate SSL. Acest lucru înseamnă site-ul deține o certificare de securitate și vă asigură că navigarea este criptată. Site-ul web ar trebui să înceapă cu HTTPS, față de HTTP și ar trebui să observați un ”lacăt” în dreptul URL-ului. Securitatea este cel mai important aspect atunci când vine vorba de portofele digitale.

De asemenea, utilizați o adresă de e-mail non-publică pentru toate conturile cripto, inclusiv pe platformele de tranzacționare. Pentru acel e-mail activați opțiunea 2FA, și creați o parolă puternică formată și din caractere unice.

Citește și: 9 Reguli privind tranzacționarea cripto