U.S. Customs and Border Protection, o agenție federală a Departamentului Securității Interne, intenționează să urmărească importurile de petrol și gaze naturale din Canada folosind tehnologia blockchain.

Unitatea de cercetare și dezvoltare a departamentului, Direcția Știință și Tehnologie, a acordat 182.700 de dolari companiei canadiene blockchain Mavennet Systems pentru inițiativă. Mavennet va construi o platformă ”blockchain-as-a-service”, care va permite agenției vamale să auditeze piețele de tranzacționare a petrolului și gazelor naturale din Canada în ”timp real”.

”Platforma Mavennet ar putea oferi acest tip de audit digital, asigurând în același timp o interoperabilitate largă, sprijinind standardele emergente ale World Wide Web Consortium, cum ar fi identificatorii descentralizați și acreditările verificabile”, a declarat Anil John, directorul tehnic Mavennet Systems.

Canada este al 4-lea cel mai mare producător de petrol din lume, iar Statele Unite au importat 3.5 milioane de barili de petrol brut pe zi (aprox. 553 mil. de litri) din Canada în 2018, 96% din totalul exporturilor de petrol nerafinat, potrivit Natural Resources Canada.

”Urmărirea cu exactitate a fluxului de petrol prin conducte dintre SUA și Canada și atribuirea importurilor de petrol cu compoziția exactă și țara de origine sunt de mare interes pentru vamă și protecția frontierelor din SUA”, a spus John.

Departamentul de securitate internă explorează tehnologia blockchain încă din 2015. Programul de inovare a fost lansat de asemenea în acea perioadă și acordă startup-urilor tehnologice, inclusiv celor din sectorul blockchain, până la 800.000 USD pentru dezvoltarea de soluții pentru cazurile de utilizare în sectorul securității interne.