Uriașii din industria cripto și-au unit forțele pentru a promova conștientizarea publicului față de protocoalele de consens Proof-of-Stake (PoS) în cadrul unei organizații numită ”Proof of Stake Alliance”.

Proof-of-Stake (PoS) este un protocol de consens implementat într-o rețea de criptomonede pentru obținerea unui consens descentralizat. Spre deosebire de mecanismul de consens Proof-of-Work (PoW), care folosește puterea de calcul pentru securizarea rețelei, PoS asigură rețeaua prin intermediul utilizatorilor săi, care ”mizează” (stake/staking) token-urile lor pentru a valida tranzacțiile.

Alianța

Scopul principal al Proof of Stake Alliance (POSA) este de a educa parlamentarii, autoritățile de reglementare și alte părți interesate despre beneficiile Proof-of-Stake și de a reprezenta interesele PoS în Congres.

”Obiectivul inițial al POSA este de a aduce claritate juridică și legislativă în industria Proof-of-Stake. Considerăm că aceasta este una dintre cele mai critice și de impact inițiativă cu care membrii noștri pot colabora, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra sănătății și succesului industriei de staking”, relatează site-ul alianței.

Proof-of-Stake este considerat un mecanism de consens mai ecologic, cu bariere mai mici de intrare (deoarece nu este necesar un hardware specializat pentru minat). Susținătorii PoS spun că acest mecanism are potențialul de a fi mai descentralizat decât rețelele PoW (Proof-of-Work), deoarece centralizarea minelor nu este o problemă.

Prima criptomonedă care a implementat un protocol Proof-of-Stake a fost Peercoin în 2013. De atunci, numărul de blockchain-uri care folosesc PoS sau un mecanism de consens bazat pe PoS a a crescut la peste 400. Rețele blockchain EOS, Tron, Cardano și Tezos folosesc un protocol bazat pe PoS pentru a ajunge la consens.

Ethereum este programat să treacă de la Proof-of-Work la Proof-of-Stake la începutul anului 2020.

O parte din membrii ce fac parte din Alianța PoS sunt: TQtezos, Fundația Interchain (Cosmos), Polychain Labs, Harmony, Enigma, Kava, Battlestar Capital, EON Staking, Blockfolio, Lukka, Cole-Frieman & Mallon LLP și Multiplied.

Kava Labs a declarat într-un tweet: ”Ca parte a angajamentului nostru de îmbunătățire a ecosistemului, suntem mândri să anunțăm Proof of Stake Alliance și membrii săi”, în timp ce Interchain Foundation a spus: ”Cu atât de multe în joc, este important să lucrăm în strânsă legătură cu autoritățile de reglementare privind viitorul sistemelor noastre financiare descentralizate. Suntem încântați să sprijinim Proof of Stake Alliance.”

Având în vedere interesul din ce în ce mai mare al parlamentarilor din SUA pentru a descoperi cum să reglementeze cel mai bine activele cripto și rețelele descentralizeze cu scopul de a asigura protecția consumatorilor, rămânând în același timp deschise inovării, Alianța PoS a fost creată la  timpul potrivit.

Industria activelor cripto trebuie să păstreze o comunicare activă cu autoritățile de reglementare și parlamentari pentru a-i educa asupra modului de funcționare a rețelelor blockchain și a modului în care pot beneficia atât economia, cât și societatea în ansamblu – acest lucru intenționează să realizeze Alianța PoS.