În urmă cu câteva săptămâni, presa de tehnologie, hi-tech și nu numai anunțau ultima descoperire a mileniului de la Google. Compania Google anunța primul calculator cuantic.

Dar ne aflăm deja în 3 octombrie și lumea nu s-a schimbat. N-au apărut OZN-uri zburătoare, n-au apărut mașini care să gândească și să simtă precum un om și nici Bitcoin n-a intrat sub un con de umbră.

De ce tehnologia cuantică din prezent nu a adus acele transformări apocaliptice anunțate de majoritatea teoreticienilor?

Ce înseamnă de fapt descoperirea și ce se întâmplă real în prezent?

Supremația cuantică anunțată cu mare agitație nu înseamnă decât faptul că cercetătorii au fost capabili să utilizeze un computer cuantic pentru a efectua un singur calcul pe care nici un computer convențional nu l-ar putea efectua într-un timp rezonabil.

În cazul Google, acest calcul a implicat verificarea dacă rezultatul unui algoritm pentru generarea de numere aleatorii a fost într-adevăr generat random.

Cercetătorii au putut folosi un computer cuantic pentru a efectua acest calcul matematic complex în trei minute și 20 de secunde, potrivit informațiilor din presă. Aceștia spun că cel mai puternic computer convențional din lume ar fi avut nevoie de peste 10.000 de ani ca să îndeplinească aceeași sarcină.

Dar chiar și așa, chiar dacă Google a descris realizarea drept o etapă importantă în direcția calcului cuantic la scară completă, lucrurile sunt de departe de a fi înțelese pe deplin, pentru că un calculator cuantic are nevoie de un sistem de programare sofisticat, de un limbaj aparte și cu siguranță vor mai trece zeci sau chiar sute de ani să putem folosi un calculator cuantic așa cum folosim azi un smartphone sau un laptop.

Un computer cuantic poate amenința Bitcoin?

Amenințarea cuantică pentru zona cripto nu trebuie respinsă în totalitate, dar există și o curbă de progresie tehnologică care trebuie parcursă. Puterea computerelor cuantice este măsurată în qbiti care îndeplinesc același rol ca biții, doar că aceștia pot fi simultan și „0” dar și „1.” , sau un qbit poate fi 25% 1 și 75% 0 și tot așa alte milioane de variabile.

Altfel spus, dacă mining-ul folosește astăzi puterea de calcul binară, un calculator cuantic ar schimba în totalitate paradigma crypto. Doar că în realitate lucrurile stau în felul următor.

Google a reușit să obțină supremația cuantică cu un computer cu 72 de qb, care teoretic poate calcula operațiuni cuprinse în intervalul – 2 la 72.

Bitcoin utilizează tehnologia SHA-256 pentru mining și ECDSA (algoritmul de semnătură digitală) pentru criptarea perechilor de chei publice și private. Cel mai popular algoritm cunoscut care teoretic ar putea sparge ECDSA este algoritmul lui Shor.

Ca atare, experții cripto estimează că algoritmul lui Shor poate fi rulat în mod rezonabil pe un computer de 3000 de cbți, ceea ce face din aceasta o amenințare relativ îndepărtată.

Chiar și atunci când calculatoarele cuantice vor putea fi scalabile, evoluția naturală a software-ului este de așteptat să progreseze în măsura progreselor realizate pentru hardware, iar metodele de criptare vor evolua și ele pentru a fi implementate în siguranță pe blockchain-uri precum Bitcoin.

Altfel spus, dacă tehnologia cuantică va avansa atât de repede pe cât spun cei mai entuziaști cercetători, vom avea în viitor un qbitcoin cu un alt limbaj de mining decât o dispariție a lui și a altor criptomonede.