Rețeaua Litecoin a trecut recent prin ceea ce se numește un atac dusting. Numeroase adrese au primit așa numitele cantități de dust de LTC în cazul a cel puțin două ocazii majore în lunile august și noiembrie, când au fost înregistrate vârfuri neobișnuite de activitate în cadrul conturilor de tranzacții și portofelelor electronice.

Atacurile dust conectează numeroase portofele și adrese

Un atac de acest tip este în aparență inofensiv, reprezentând în speță trimiterea unui număr mic de criptomonede unor adrese cunoscute. Dar intenții malițioase pot fi bine ascunse în cadrul unui astfel de atac. Tranzacțiile dust conectează portofele și adrese ce în mod normal nu ar fi intercorelate și pot conduce la împiedicarea investigațiilor din cadrul blockchain.

Un astfel de model a fost remarcat în cazul graficului de tranzacții Litecoin unde a indicat un vârf săptămânal al numărului de tranzacții realizate. Numărul de tranzacții nu este constant și poate varia în funcție de diferiți factori, printre aceștia numărându-se și redresarea prețului pieței.

Modelul de activitate devine mai evident atunci când este analizat graficul adreselor active. În ultimele trei luni, diferite adrese au devenit active la intervale regulate de timp. Modelele instabile au fost remarcate de către Franklyn Richards din cadrul Fundație Litecoin. În cadrul acelorași zile activitatea crescută a diferitelor adrese nu avea și un echivalent în numărul de tranzacții efectuate.

Posibile explicații au inclus existența unor entități ce automatizau procesul mutării criptomonedelor. Richards a indicat de asemenea existența minerilor ce au decis limitarea răspândirii de tranzacții dust în vederea opririi atacurilor.

LTC rămâne totuși una dintre cele mai lichide criptomonede, aceasta în ciuda prețului său relativ scăzut. Litecoin, la aproximativ un an de la înregistrarea celui mai scăzut nivel al prețului, este tranzacționată la valoarea de 43,89 USD, cu un volum de 2,7 miliarde USD aferent unui interval de 24 de ore.

Activitatea de minare Litcoin în scădere de la înjumătățire

Rețeaua Litecoin întâmpină o nouă problemă – procesul de minare se află în declin. Rețeaua este în acest moment cu 70% mai puțin activă în comparație cu vârful înregistrat în lunile iulie și august ca urmare a faptului că minerii au renunțat la a mai mina această criptomonedă după înjumătățirea valorii recompensării primite. Nu numai că LTC nu și-a dublat prețul de la momentul de înjumătățire, ci a și intrat pe o pantă descendentă pierzând aproximativ 60% din preț.

Litecoin nu a fost folosită în nici una dintre schemele de talie mare cu criptomonede. Până în prezent, niciuna dintre schemele Ponzi nu au avut ca rezultat colectarea de LTC. Dar acest activ digital a fost însă menționat ca fiind una dintre criptomonedele cele mai utilizate în cadrul activităților de darknet.

Până acum, LTC nu a fost furată din exchange-uri în cantități mari. Totuși, marea majoritate a operatorilor din cadrul pieței au crescut numărul de confirmări necesare pentru a putea evita un atac 51% double – spending. Cea mai bună abordare în cazul atacurilor dusting este aceea de a monitoriza portofelele electronice personale și de a evita retransmiterea de dust asupra celorlate criptomonede.

Evitând retransmiterea se asigură faptul că adresa nu va putea fi localizată și astfel nu va putea fi conectată cu o altă identitate digitală. LTC nu este încă anonimă deși un sistem de ascundere este în acest moment dezvoltat de către rețeaua MimbleWimble.