Azi, 22 iulie, Bakkt, o subsidiară ICE (Intercontinental Exchange) – compania americană ce deține New York Stock Exchange (NYSE), va începe testarea contractele futures pe Bitcoin.

Potrivit unei postări publicate de către Adam White, COO-ul platformei Bakkt, contractele futures pe Bitcoin vor fi listate și tranzacționate pe ICE Futures U.S. și stabilite pe ICE Clear U.S.

Piețele cripto au nevoie de instrumente de tranzacționare mai bune

White, fostul vicepreședinte a exchange-ului Coinbase, a susținut că investitorii instituționali nu au fost așa prezenți în spațiul cripto, precum au fost în celelalte piețe financiare. El crede că infrastructura pieței cripto trebuie îmbunătățită și trebuie stabilite îndrumări de reglementare clare pentru a atrage clienții instituționali.

White a explicat că piețele cripto au un volum de tranzacționare relativ scăzut și o lichiditate insuficientă, iar transparența prețurilor lipsește datorită incertitudinii de reglementare și a disponibilității limitate a instrumentelor de tranzacționare adecvate pentru investitorii profesioniști.

Managementul platformei Bakkt intenționează să furnizeze produse financiare în conformitate cu legile, oferind servicii de custodie reglementate. De asemenea, compania plănuiește dezvoltarea unei infrastructuri de încredere pentru rețeaua sa globală, ce va fi folosită pentru achiziționarea, vânzarea și tranzacționarea activelor digitale în siguranță.

Contractele futures reprezintă una dintre cele mai anticipate oferte de produse. Aceste contracte, potrivit companiei, vor fi disponibile investitorilor din peste 30 de țări.

În așteptarea aprobării

În decembrie 2017, CME și CBOE au început să emită contracte futures pe Bitcoin cash-settled (înțelegerea este stabilită în prealabil, companiile oferind Bitcoin la terminarea contractelor – settlement day). Companiile precum Bakkt și LedgerX ar putea să permită unui volum mai mare de BTC să intre pe piețele instituționale, prin oferirea de contracte futures BTC physically-settled (înțelegerea este stabilită pe loc).

Traderii cripto vor fi nevoiți să treacă de verificările KYC (know-your-customer) și AML (anti-money launderin ) înainte de achiziționarea propriu-zisă a contractelor. În prezent, managementul așteaptă aprobarea de funcționare din partea CFTC (Commodity Futures Trading Commission) înainte de lansarea produselor cripto.