Cantitățile de Bitcoin controlate de către cele mai importante portofele electronice din cadrul pieței au crescut continuu din anul 2017 și până în prezent, iar acest lucru ar putea avea consecințe severe în ceea ce privește evoluția viitoare a pieței.

Este o nemulțumire constantă în cadrul comunității cripto faptul că piața este controlată de către „balene”. Indiferent din ce perspectivă privești lucrurile, această problemă nu a făcut decât să se înrăutățească.

Bloomberg a menționat că investitorii ce dețin de la 1.000 la 1 milion unități Bitcoin dețin în prezent 42,1% din rezerva totală de Bitcoin. Aceasta reprezintă o creștere de la procentul de 37,9 din momentul în care a fost atins nivelul cel mai înalt al tranzacționărilor speculative din anul 2017.

Concentrația în creștere a cantității de Bitcoin deținute va avea drept rezultat producerea de oscilații mai frecvent în cadrul pieței.

Startup-ul Flipside Crypto a descoperit faptul că doar un procent de 3,5% din numărul total de adrese sunt active din punct de vedere al realizării de tranzacții săptămânale. Potrivit afirmațiilor făcute de către John Griffin, un profesor din cadrul Universității din Texas, vor exista consecințe severe în cadrul pieței.

Există de asemenea speculații conform cărora unele dintre cele mai importante portofele electronice sunt de fapt custozi și exchange-uri. Potrivit știrilor, Coinbase deține în jurul a 966.230 criptomonede Bitcoin în cadrul portofelului/ portofelelor cold (neconectate la Internet) echivalentul a 7 miliarde USD. Trebuie deci luat în considerare faptul că exchange-urile ce controlează un număr aflat în creștere de BTC din circulație nu este un motiv de bucurie. Mai departe, se evidențiază procesul de centralizare a activelor cripto în cadrul unor noi exchange-uri, balene și alte entități.

Consecințele acestei concentrări a cantității de Bitcoin în cadrul câtorva portofele și-a pus deja amprenta asupra pieței. De exemplu, a condus la înregistrarea unui grad ridicat al volatilității în anul în curs.

La finalul lunii octombrie, Bitcoin a înregistrat o creștere remarcabilă de preț de la 7.500 USD la aproape 10.000 USD de-a lungul a doar câtorva zile. Interesul a început însă să scadă până în luna noiembrie când a dispărut în totalitate. Bitcoin este în prezent tranzacționat la valoare de 7.250 USD.

Aceste mișcări haotice ar putea duce cu gândul la existența unor acțiuni de manipulare a pieței de către entitățile ce au început să dețină din ce în ce mai multe criptomonede Bitcoin. Indicatorii semnalează faptul că nivelul crescut de volatilitate se va menține atâta timp cât aceste balene vor continua să controleze piața. Principalul argument al Bitcoin începând cu anul 2017 a fost acela că moneda reprezintă un depozit de valoare. Însă, dat fiind faptul că piețele sunt lăsate în voia concentrării în continuă creștere a Bitcoin în cadrul a doar câtorva portofele, acesta ar putea deveni inutilizabil la nivel global dacă această situație persistă.