Bitcoin a evoluat de la dark web și „silkroad”, devenind un activ care este luat în serios de către mogulii lumii investițiilor și de către instituții financiare respectate la nivel internațional. A introdus o nouă eră a digitalizării unde orice, de la acțiuni și obligațiuni până la imobiliare și aur, începe să fie digitalizat.

În mod cert, a făcut ca multe lucruri să devină mai abordabile și mai palpabile prin eliminarea intermediarilor din ecuație. Un scurt fir de mesaje postate pe Twitter de către Meltem Demirors prezintă cum Bitcoin a pus în mișcare două schimbări importante de paradigmă.

Cele două paradigme menționate de Demirors sunt digitalizarea și dezintermedierea. Cum s-a menționat mai sus, Bitcoin și alte criptomonede au pus un concept vechi – digitalizarea – într-o lumină nouă. Activele precum petrolul, fondurile comune, obligațiunile, datoriile și acțiunile sunt în curs de digitalizare. Piețele sus-menționate valorează 80.000 de miliarde USD; pentru a fi mai preciși, ele sunt în curs de tokenizare, facilitând accesul utilizatorilor.

Acest grafic ilustrează cum modul în care Bitcoin a reușit să obțină o porțiune de 228 de miliarde USD din aceste piețe.

Demirors a declarat că: „Astăzi, lumea activelor digitale native nu valorează aproape nimic. Digitalizarea înseamnă luarea unor bunuri existente (adesea bunuri fizice) și transpunerea lor într-un nou mediu. Bitcoin este un activ digital nativ, fiind susținut de propria raritate și de cererea pentru el… în mod istoric, digitalizarea cere mai multă dependență de intermediari, nu mai puțină. ”

A existat un trend în digitalizare cu mult înaintea apariției Bitcoin, dar a implicat intermediari, din lipsă de încredere. Bitcoin, conform lui Demirors, a eliminat această tendință, din moment ce nu este necesară prezența niciunui intermediar pentru utilizare.

A doua schimbare de paradigmă este dezintermedierea. Cu toate că încă mai există opțiunea de a alege intermediari dacă cineva îi dorește, utilizatorii continuă să apeleze la intermediari pentru a obține Bitcoin, dar acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.

Demirors a spus: „Încrederea a fost de multă vreme uleiul ce lubrifia roțile dințate ale capitalismului. Dar încrederea în piețe, economii, instituții – e la un minim istoric. Și pe bună dreptate. O lume fără încredere necesită un nou model.”