Industria cripto va fi ținută în suspans pentru următoarele săptămâni, deoarece conform unui raport federal publicat pe 20 februarie 2019, United States Securities and Exchange Commission (SEC) analizează/revizuiește cererea ce se afla deja de mult timp în așteptare, pentru aprobarea ETF-ul Bitcoin, înaintată de VanEck SolidX Bitcoin Trust.

Termenul limită

Conform unor anunțuri oficiale, propunerea celor de la VanEck/SolidX privind Bitcon ETF este gata pentru publicare în Registrul Federal pe 20 februarie. După publicare, SEC va avea la dispoziție 45 de zile pentru a aproba sau respinge, iar dacă nu a reușit să ia o decizie în acest timp, poate dispune chiar prelungirea termenului pentru a da o hotărâre cu privire la cerere la o dată ulterioară. Aceasta înseamnă că supraveghetorul financiar al SUA va avea timp până pe 5 aprilie 2019, pentru a lua o decizie privind soarta Bitcoin ETF-ului CBOE/VanEck/SolidX.

În plus, începând cu data de 20 februarie, publicul larg va avea la dispoziție, până pe 13 martie, să își spună părerile despre ETF.

Merită subliniat faptul că propunerea ETF-ului Bitcoin VanEck va fi analizată împreună cu o altă propunere ETF trimisă de Bitwise Investment Management și NYSE Arca.

Această din urmă propunere ETF a fost publicată în Registrul Federal pe 15 februarie. Aceasta presupune că SEC va avea aproximativ aceeași perioadă de timp (prima săptămână din aprilie 2019) pentru a lua o decizie sau pentru a amâna luarea deciziei privind cererea ETF-ului NYSE Arca.

Va fi așteptarea privind aprobarea ETF-ului încheiată?

Un Bitcoin ETF a fost văzut de mult ca fiind poarta de acces care ar putea facilita intrarea investitorilor instituționalizați și de retail în lumea criptomonedelor. Un flux mare de bani va aduce o lichiditate necesară acestei piețe volatile, în cele din urmă ajutând-o să fie asemănătoare cu piețele tradiționale de stocuri.

Evoluția ETF-ului Bitcoin a început din 16 iulie 2018, când au apărut unele articole/informații despre cum VanEck și SolidX au depus cereri la SEC pentru aprobarea Bitcoin ETF-urilor tranzacționate fizic.

Cu toate acestea, spre îngrijorarea optimiștilor cripto, firma de administrare a investițiilor cu sediul în New York, și-a retras cererea privind ETF-ul Bitcoin pe 24 ianuarie 2019, pe motivul închiderii guvernului american. Mai târziu, firma a depus din nou cererea pentru ETF pe 2 februarie 2019.