Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară este una dintre cele mai importante autorități de reglementare ale standardelor bancare globale. Conform normelor Basel III, stabilite de comitet în urma crizei financiare din 2008, băncile ar trebui să dețină o sumă necesară de capital lichid bazată pe riscul portofoliului de credite și a activelor deținute. Fiecărui tip de activ i se acordă o anumită pondere de risc, iar potrivit Reuters, comitetul introduce criptomonedele în acest mix.

Gestionarea lichidității și riscului în cripto

Criptomonedele au fost clasificate în general ca ”active de risc” de majoritatea părților. Participanții la piață și întreprinderile din spațiu înțeleg că această clasă de active este incredibil de volatilă și riscantă din punct de vedere structural.

Progresul din sectorul împrumuturilor cripto a fost remarcabil, însă există mai multe riscuri pentru împrumuturile exprimate sau susținute de astfel de active riscante.

Normele Basel III dictează anumite ponderi de risc pentru fiecare tip de activ deținut de o bancă. Comitetul propune un sistem prudent de ponderare a riscurilor pentru băncile și creditorii care dețin criptomonede.

Raportul recent al Genesis Capital evidențiază cererea foarte ridicată de împrumuturi cripto. Într-o perioadă în care instituțiile financiare tradiționale se luptă să găsească cerere de împrumuturi, întreprinderile care vizează împrumuturile cripto au reușit să înregistreze creștere uriașă.

Introducerea normelor Basel III va avea implicații atât pozitive, cât și negative. Din punct de vedere pozitiv, băncilor li se va permite să dețină criptomonede și să le includă în mixul lor, în funcție de legalitatea clasei de active din jurisdicția lor. Principalul punct de vedere negativ este faptul că autoritatea de reglementare poate stabili o pondere de risc mult mai mare pentru criptomonede, ceea ce ar descuraja băncile să dețină astfel de active, deoarece le va crește cerințele de lichiditate.

Până acum, schimbările din sectorul tehnologiilor financiare și revoluțiile politice ale Bitcoin au fost considerate provocări sau obstacole pentru finanțele globale.

Cu toate acestea, pe măsură ce autoritățile de reglementare devin mai permisive cu spațiul cripto și protocoalele de finanțe descentralizate (DeFi), poate exista o urmă de speranță pentru adopția în masă a acestor tehnologii emergente.