Guvernul Cataloniei a anunțat dezvoltarea unei platforme de identitate descentralizată, menită să ofere cetățenilor săi controlul asupra propriilor date atunci când interacționează cu serviciile online.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul IdentiCAT a fost anunțat de Jordi Puigneró, ministrul Politicii Digitale și Administrației Publice, ca parte a obiectivelor primare ale ministerului pentru a ”califica și împuternici digital cetățenii catalani, astfel încât să poată desfășura activități în deplină siguranță în societatea digitală a secolului XXI”.

Numită IdentiCAT, platforma se va baza pe tehnologia registrului distribuit (DLT), guvernul catalan acționând ca validator pentru rețea. Guvernul nu va colecta datele personale ale utilizatorilor.

Guvernul a spus:

”Sistemul <auto-suveran>, va folosi aplicații pe dispozitive mobile sau computere pentru a permite cetățenilor crearea și gestionarea propriilor identități, cu deplină eficacitate juridică și confidențialitate”.

IdentiCAT va fi dezvoltat în conformitate cu legile europene elDAS privind serviciile de identificare electronică pentru tranzacțiile electronice. Ca atare, utilizatorii IdentiCAT vor putea accesa servicii online și efectua tranzacții electronice în orice stat membru al UE, se relatează în comunicat.

Prima etapă în crearea și punerea în aplicare a sistemului va implica dezvoltarea tehnologiei de bază, precum instrumentele pentru generarea de identități suverane, software-ul care va valida și autentifica identitățile și o modalitate de integrare tehnică a IdentiCAT cu sistemele de autentificare în prezent folosit de autoritățile din Catalonia.

Odată ce dezvoltarea este finalizată, IdentiCAT va fi implementat și distribuit pentru a fi utilizat de către cetățeni, organizațiile publice și companiile catalane.