Zhou Xiaochuan, fostul președinte al Băncii Populare a Chinei a afirmat în cadrul unui interviu acordat recent că implementarea Yuan-ului digital ar implica de fapt un proces etapizat. A menționat de asemenea și trei zone în care Yuan-ul digital și-ar găsi imediat aplicabilitatea.

Zhou Xiaochuan este unul dintre cei mai influenți economiști din industria monetară. Fost președinte al Băncii Populare a Chinei (PBoC), Zhou Xiaochuan a urmărit îndeaproape evoluția politicii monetare timp de aproape două decenii, iar perioada în care acesta a ocupat funcția de președinte a coincis cu cea în care China a crescut semnificativ până la a fi considerată cea de-a doua mare putere economică a lumii.  

Nu este nicio surpriză faptul că Xiaochuan este încă o persoană influentă în sectorul economic al țării sale. În cadrul unui forum întrunit astăzi, acesta a subliniat existența unor pași specifici în implementarea monedei digitale a Chinei, Yuan-ul. Conform unor știrilor publicate anterior, Yuan-ul digital va fi emis prin intermediul tehnologiei blockchain, denumită Sistem Electronic de Plăți cu Criptomonede, pe scurt „DCEP”. Conform acestei vești, China ar putea fi primul stat ce a emis o criptomonedă.

Trei cazuri de utilizare a Yuan-ului digital

Conform unui tweet postat de către Dovey Wan, acestea sunt cele trei zone identificate de către Xiaochuan unde folosirea Yuan-ul digital ar fi cea mai utilă:

  1. DCEP va fi folosit în cazul efectuării de plăți electronice în cadrul piețelor de retail în cazul consumatorilor obișnuiți. Aceasta va implica o mare parte a funcționalității sale și anume utilizarea sa în tranzacții zilnice.
  2. Remitențele internaționale vor constitui o altă zonă în care Yuan-ul digital se va dovedi a fi util, acesta însemnând realizarea mai ușoara de acorduri inter-bancare. Se vor implementa în acest fel modalități simplificate pentru realizarea de plăți.
  3. Yuan-ul digital va ajuta de asemenea la menținerea suveranității statului. Fiind de profesie economist, Xiaochuan consideră că Yuan-ul digital ar avea concurență în China.

În mod adițional, Xiaochuan a avertizat cu privire la faptul că o implementare greșită în cazul acestui proiect ar putea conduce la o criză a creditelor.

Vederea de ansamblu

China deține deja o infrastructură modernă privind realizarea de plăți digitale pentru a putea oferi suport implementării Yuan-ului digital. WeChat și Alipay sunt deja platforme globale de efectuare de plăți, iar statul poate apela ușor la aceste companii deja existente pentru a obține suport privind infrastructura fintech necesară. Aceasta va deveni de asemenea o zonă cheie pentru remitențe, dat fiind faptul că aceste aplicații chineze sunt în mod frecvent folosite în afara Chinei.

Dovey Wan a afirmat că aproximativ 200 de miliarde USD din volumul de plăți anual provine doar din activitățile de turism peste hotare.