Planificați să investiți în criptomonede? Familiarizați-vă mai întâi cu factorii ce influențează prețul.

Volatilitatea prețului criptomonedelor, precum Bitcoin sau Ethereum, fluctuează cu până la 40% sau chiar mai mult în numai câteva zile, fiind un lucru obișnuit. Ce determină în realitate aceste mișcări serioase? Iată câțiva din cei mai importanți factori.

1. Reglementările

Ca și în cazul oricărui tip nou de investiții, legea încearcă să țină pasul cu dezvoltarea și utilizarea criptomonedelor. Întrebările care apar în diferite țări și jurisdicții sunt legate de recunoașterea ca și unități de monedă, reglementări stricte sau chiar făcute ilegal, iar noi decizii sunt luate și schimbate tot timpul.

Prețul tinde să fie afectat rapid de orice decizie legată de reglementarea criptomonedelor. De exemplu, când Japonia a anunțat că va reglementa Bitcoin în 2017, prețul a atins pragul de $1130, crescând cu aproape 3% în numai o zi. Dacă autoritățile de reglementare s-ar decide să renunțe la înțelegeri, acest lucru va afecta puternic piața. Un vinovat în mod deosebit a fost piața chineză, în principal pentru vasta sa mărime.

Piețele de tranzacționare de criptomonede din China au cedat în repetate rânduri, având drept consecințe scăderi ca urmare a știrilor negative. De exemplu, în februarie 2018, China a blocat toate site-urile ce aveau legătura cu tranzacționarea criptomonedelor, afectând prețul cu o scădere de 15% pentru Bitcoin și 20% pentru Ethereum. Interzicerea ICO-urilor în țară a avut același impact negativ asupra prețurilor.

Desigur, criptomonedele nu sunt singurele tipuri de investiții care sunt vulnerabile în fața reglementărilor. Acțiunile companiilor scad frecvent ca rezultat al deciziilor guvernamentale care le afectează afacerile sau reglementările represive asupra activităților lor.

De exemplu, când Autoritatea Financiară, care este Autoritatea Legislativă din Anglia pe acest domeniu, anunța că examinează un sector, acțiunile scădeau adesea, iar deciziile privind taxele ce influențează diferite sectoare ale economiei pot ridica prețul acțiunilor. Cu criptomonedele, totuși, fluctuațiile tind să fie mai mari.

2. Situația economică actuală

Reglementarea piețelor cripto, la fel ca și alte evenimente care par a nu avea legatură cu criptomonedele, pot afecta prețurile acestora. Criptomonedele sunt deseori privite ca alternativa la valutele fiat – însemnand valute a căror valoare este susținută de guvernul care le-a emis.

Deci când investitorii își pierd încrederea în fiat din motive cum ar fi evenimente politice sau economice, ei își pot orienta investițiile către moneda Bitcoin sau alți rivali ai acesteia, determinând creșterea prețului.

Unii experți cred că monedele digitale pot înlocui deținerea aurului fizic, servind drept “refugiu sigur”, la care să te întorci in vremuri dificile.

Tom Lee, fondatorul Fundstrat Capital, crede că generația născută în era Internetului va folosi criptomonedele ca înlocuitor al aurului, deși Consiliul Mondial al Aurului spune că monedele digitale sunt prea volatile pentru a permite acest lucru. Cu toate acestea, când lumea politică pare instabilă ne putem aștepta la o creștere a pretului criptomonedelor.

3. Speculația

Investitorii în piețele cripto care au trecut prin experiența ”dotcom” vor ști totul despre cum speculația poate împinge prețul unui bun în sus sau să-l tragă în jos la fel de repede cum a urcat.

Investitorii speculativi speră să facă bani din criptomonede, dar cumpărând și vânzând într-un mod rapid, afectează negativ piața sau cauzează impulsuri negative pe termen scurt. Investitorii vorbesc în mod deosebit despre ”whales” – investitori cu cantități mari de criptomonede, care prin tranzacționarea lor speculativă poate avea un impact major pe piața cripto.

4. Hacking

Încă de la începutul apariției Bitcoin până la numărul foarte mare de noi criptomonede apărute până în prezent, hackingul a rămas o problemă pentru investitori. Fiecare hack mai important de rețea, de platforme de tranzacționare sau portofele a provocat o scădere a prețului. De exemplu un atac asupra exchange-ului Binance, de acum 1 an, a cauzat o coborâre a prețului cu 10.8% în numai câteva minute.

În timp ce tehnologia criptomonedelor devine din ce în ce mai avansată la fel devin și hackerii, deci aceste evenimente nefavorabile par să continue.

5. Noi monede digitale

Majoritatea monedelor digitale nu sunt chiar atât de vechi și este puțin probabil ca lumea să utilizeze atât de multe câte sunt la ora actuală.

Imediat cum o criptomonedă devine populară, fluxul de bani se mută către aceasta plecând din alta, prețul suferind modificări. Între timp, noi monede digitale sunt lansate în fiecare zi, ceea ce poate crea un efect de diluare. Este nevoie de o cercetare amănunțită pentru a alege câștigătoarea.