În general, dacă intenționați să cumpărați ceva, contractul este încheiat prin simplul acord de voință al părților. De exemplu, dacă îți dau 10 dolari pentru a cumpăra 10 cartofi, odată ce schimbăm bunurile/banii, înțelegerea se încheie. Acest lucru este cunoscut sub numele de tranzacționare spot.

Spre deosebire de tranzacționarea spot, încheierea contractelor futures implică un acord prin care ne decidem să realizăm tranzacția la un anumit moment și o cantitate în viitor. De exemplu, două persoane cad de acord că una din ele va cumpăra de la cealaltă 10 cartofi pentru 10 dolari săptămâna viitoare. Există două elemente importante ale contractelor futures – prețul și data livrării.

Cine poate fi interesat de contractele futures?

Două categorii de oameni pot folosi contractele futures:

I) Traderii Hedge

Imaginați-vă că sunteți un fermier care cultivă cartofi. Este posibil să fiți nevoit să vindeți contracte futures pe cartofi pentru a vă asigura că puteți evita scăderea prețului atunci când vă vindeți, în cele din urmă, cartofii pe piață.

Când vine vorba de Bitcoin, minerul este precum fermierul din cazul de mai sus. Minerii au nevoie de contracte futures pe Bitcoin pentru a evita riscul volatilității prețului monedei Bitcoin.

Printr-un alt exemplu, dacă sunteți proprietarul unui restaurant, puteți cumpăra contracte futures pe cartofi pentru a bloca costul materiei prime.

Contractele futures reprezintă un instrument pentru a te proteja împotriva modificărilor viitoare ale prețurilor. Dacă vrei să fii acoperit/asigurat împotriva creșterii prețului, cumpărați contracte futures. Dacă vrei să fii acoperit/asigurat împotriva scăderii prețului, vindeți contracte futures.

II) Speculanții

Speculanții, precum ar fi traderii care tranzacționează zilnic, fondurile hedge, managerii de portofolii și alte instituții, consideră piața contractelor futures ca fiind o piață cu rentabilitate ridicată, datorită leverage-ului ridicat oferit și mișcării rapide a prețurilor. Speculanților nu le pasă și nu oferă activul de bază. Contractele futures sunt considerate un instrument de investiție.

Avantajele contractelor futures

Contractele futures oferă de obicei un leverage ridicat.  Traderii pot investi doar o mică parte din totalul contractelor futures folosit ca marjă pentru a profita de pe urma modificărilor viitoare ale prețului. Traderii pot folosi leverage-ul pentru a deține totalul contractelor futures folosind doar o mică investiție. 

În plus,  comanda de short (sau a vinde – de obicei folosită în margin trading) poate fi realizată folosindu-te de contractele futures, iar traderii pot profita, de asemenea, când prețul scade. Diferit de short-ul normal, traderii nu sunt nevoiți să se împrumute de la început de activul de bază și să plătească dobânzi în viitor. Prin utilizarea leverage-ului, traderii sunt nevoiți să acopere/susțină suma contravalorii contractelor futures în contul de marjă.

Cine poate cumpăra contracte futures pe Bitcoin

Aproape toată lumea poate cumpăra contracte futures pe Bitcoin. Există exchange-uri ce oferă contracte futures la prețul de 0.1 BTC / contract.

Dacă am presupune că prețul unui BTC este de 4.000 $, fiecare contract va valora 400 $. Cu 1% din marja necesară, traderii trebuie doar să dețină 4 $ pentru a menține o poziție de contracte futures pe Bitcoin. Totuși, traderii trebuie să fie atenți la mișcarea prețului. Dacă prețul merge în direcția opusă față de poziția deschisă, traderii trebuie să adauge la ‘margin balance` (totalul dedicat marjei) pentru a evita limitarea poziției deschise.

Relația dintre prețul contractului futures și prețul Bitcoin

Prețul contractelor futures este, de obicei, strâns legat de prețul unui Bitcoin. Din cauza arbitrajului, orice diferență mare de preț va fi redusă – ‘Cash and Carry’ ar fi unul dintre aceste tipuri de arbitraj. În cazul în care valoarea unui contract futures este mai mare decât valoarea unui Bitcoin, traderii vor cumpăra Bitcoin și vor vinde contractul. Întrucât prețul contractului este mai mare decât prețul unui Bitcoin, traderii pot cumpăra contracte futures cu un preț stabilit folosind Bitcoin și să profite din diferența de preț.

Cu toate acestea, dacă există un dezechilibru între cererea și oferta monedei Bitcoin, acesta ar putea determina o diferență între prețul unui Bitcoin și prețul contractului futures, de exemplu așteptarea unui exces sau deficit de ofertă de Bitcoin în viitor.

În mod normal, traderii vor beneficia în urma cumpărării contractelor futures, deoarece vânzătorul deține moneda Bitcoin pentru tine și, în același timp, tu poți utiliza banii pentru a câștiga dobândă. Dobânda pe care ai putea să o obții/potențială și costul depozitării monedei Bitcoin pot determina prețul contractului futures să fie puțin mai mare față de prețul unui Bitcoin.

Pe termen lung, prezența contractelor futures poate reduce din volatilitatea prețului și poate crește eficiența pieței. Totuși, pe termen scurt, creșterea cererii pentru cumpărarea și vinderea contractelor futures poate mări volatilitatea.