Fie că ne place sau nu, tehnologia blockchain schimbă încet și sigur lumea într-un loc mai bun pentru noi toți. Sfera tehnologiei blockchain și cripto a parcurs un drum lung din ianuarie 2009 de când primul bloc Bitcoin a fost minat.

Lumea pare a fi cumva împărțită când vine vorba de adopția cripto și a tehnologiei blockchain. Pe de-o parte se află țări și guverne cărora le este frică de adopția acestei tehnologii din lipsa unor reglementări clare, dar cu toate acestea, există țări ce au îmbrățișat pe deplin  această minune tehnologică numită cripto, ce cuprinde lumea criptomonedelor și tehnologia din spatele lor, blockchain.

În acest articol, vom vorbi despre cele mai prietenoase țări din lume când vine vorba de Bitcoin. Nu vom vorbi despre țările ai căror cetățeni se întâmplă să dețină o cantitate mare de criptomonede, ci ne vom orienta către țările  care s-au străduit să atragă cât mai multe afaceri cripto. Un alt aspect important este că această listă cuprinde doar țările ale căror guverne și instituții sunt pro cripto.

Japonia

Japonia este printre primele țări ce a reglementat și stabilit reguli privind exchange-urile de criptomonede. Este, de asemenea, prima țară ce a legalizat criptomonedele și care a acordat un statut de mijloc legal de plată în 2016, ajungând chiar să scutească utilizatorii și întreprinderile cripto de la plata impozitelor în 2017.

Image result for japan

Bitcoin a fost declarat oficial un mijloc legal de plată în Japonia și mai mult de 10 exchange-uri cripto au primit licență oficială din partea autorităților legislative. Aceste reguli nu numai că au propulsat economia pieței cripto a Japoniei, dar au și deschis de asemenea calea (dând exemplu) pentru alte țări să facă același lucru.

Malta

Malta, adesea numită și ”Blockchain Island”, este recunoscută pentru atitudinea sa pro-criptomonede și pentru adoptarea a 3 legi ce stabilesc un cadru unic și eficient pentru tehnologia blockchain încă din iulie 2018. Criptomonedele au fost întotdeauna una dintre marile priorități ale guvernului maltez.

Ceea ce este cel mai uimitor este faptul că prim-ministrul țării a numit criptomonedele ”inevitabilul viitor al banilor.” De fapt, Malta este atât prietenoasă față de cripto, încât uriașa platformă de tranzacționare chineză, Binance, și-a mutat sediul acolo.

Elveția

Elveția sau ”Crypto Valley” cum i se mai spune deseori, a ajuns cu siguranță la urechile celor mai mulți entuziaști cripto și aceasta pentru un motiv bun. În ziua de azi, Elveția este sediul a sute de startup-uri blockchain și încearcă în prezent să devină ceea ce experții numesc o ”cripto-națiune.”

Image result for switzerland

Bitcoin nu este cu siguranță o noutate în Elveția, întrucât guvernul a creat un grup operativ special pentru explorarea și dezvoltarea domeniului cripto și a implementării tehnologiei blockchain în țară. În prezent, Elveția este sediul a unor nume mari precum Tezos, Ethereum și Shapeshift.

Liechtenstein

Liechtenstein a fost mereu o țară neobișnuită, situată în mijlocul Europei, dar nefiind un membru al Uniunii Europene. Liechtenstein, a 6-a cea mai mică națiune din lume, a fost subiectul știrilor în ultima vreme mulțumită atitudinii prietenoase față de criptomonede.

A existat multă presiune din partea autorităților legislative atât internaționale, cât și europene ce au forțat instituțiile din Liechtenstein să devină extrem de transparente privind practicile lor,  aceasta determinând cumva țara să îmbrățișeze tehnologia blockchain din ce în ce mai mult. Fără îndoială, în prezent, Liechtenstein este una dintre cele mai prietenoase țări din lume față de Bitcoin.

Estonia

Nu mulți știu, dar Estonia este prima țară din lume ce a realizat așa numita ’reședință virtuală’ (e-residency este un program ce permite accesul non-estonilor la serviciile din Estonia, cum ar fi structura companiei, sectorul bancar, prelucrarea plăților și impozitarea). Estonia a făcut eforturi impresionante pentru a încuraja tehnologia blockchain, un aspect clar vizibil, având în vedere că identitatea digitală a Estoniei și sistemele sale de sănătate au fost revizuite prin utilizarea tehnologiei blockchain.

Image result for estonia

În plus, prin programul e-residency, Estonia ia în considerare crearea unei criptomonede numită EstCoin, pentru procesarea plăților. Este una din țările europene ce a îmbrățișat moneda Bitcoin încă din primele stagii. Comunitatea Bitcoin înflorește în Estonia, iar țara găzduiește diverse ATM-uri și startup-uri care acceptă și tranzacționează Bitcoin.

Australia

Australia a fost obiectul titlurilor multor știri în 2018, grație viziunilor pozitive asupra criptomonedelor și tehnologiei blockchain. Australia este una din primele țări ce a declarat criptomonedele (inclusiv Bitcoin) ca mijloc legal de plată. Interesant este și faptul că parlamentul Australiei a declarat toate exchange-urile cripto ca fiind legale.

Bitcoin nu este o noutate nici în Australia, în special în unele orașe de pe coastă unde criptomonedele sunt folosite activ pentru promovarea și dezvoltarea sectorului turistic. În unele zone turistice ale Australiei, diverse companii locale, incluzând operatorii de turism, restaurante, aeroporturi și furnizori de cazare acceptă plata cu Bitcoin.

Slovenia

Slovenia este o altă țară din centrul Europei care a făcut pași importanți în sectorul cripto și mai ales în adopția Bitcoin. Atât de mult încât, administrația locală a orașului Kranj a construit o imensă statuie Bitcoin în centrul unui sens giratoriu.

Related image

În prezent, într-o perioadă în care cele mai multe țări se luptă cu adopția și reglementarea criptomonedelor, Slovenia se află deja în fruntea inovării cripto cu o multitudine de startup-uri blockchain și companii cripto. Mulțumită legislației accesibile și a marii comunități cripto din țară, cetățenii pot achiziționa o multitudine de lucruri cu Bitcoin în cele mai multe centre comerciale din țară.

Concluzia

Nu există nicio îndoială că folosirea și conștientizarea tehnologiei blockchain și a criptomonedelor avansează constant în întreaga lume. În timp ce unele țări au recunoscut avantajele, altele încă se îndreaptă în direcția opusă și încearcă să țină Bitcoin cât mai departe posibil de cetățenii săi. Cu toate acestea, țările din lista de mai sus sunt exemple perfecte de gândire în perspectivă, deoarece acestea se află în prezent în avangarda adopției Bitcoin și a tehnologiei blockchain.