Părând să fie mai mult o componentă mecanică hardware decât un mijloc antreprenorial, token-urile ERC-20 au deschis drumul către un nou tip de ecosistem. Acestea reprezintă un canal alternativ pentru noi afaceri, idei și metode de dezvoltare a transferurilor de valoare. Au fost folosite pentru a strânge rapid miliarde de dolari prin intermediul ICOurilor (Initial Coin Offerings) și în mod activ realizează zilnic transferuri de milioane de dolari oferind suport diferitor proiecte specializate.

Încă din luna octombrie a anului 2019, au fost identificate 216.383 de contracte cu token-uri ERC-20 în cadrul rețelei Ethereum, fiecare dintre acestea reprezentând o comunitate unică dornică să participe la desfășurarea proiectul token-ului propriu rețelei, ca și cum ar lua parte la o vânzare de tip crowdfunding. Cu un număr în creștere de utilizatori-finali dornici să se implice în această acțiune din timp, afacerile cripto ar trebui să ofere rapid suport versatilelor token-uri solicitate de către aceste comunități.

Chiar dacă aceste token-uri ar putea reprezenta oportunități de inovare în acest domeniu, ele ar putea să implice și expunerea la diferite riscuri. Hackerii au catalogat deja token-urile ERC-20 ca fiind o sursă de valoare aflată în creștere unde ar putea acționa. La începutul anului 2019, exchange-ul Cryptopia, a căzut victimă atacurilor hackerilor pierzând aproximativ 16 milioane USD, în majoritate în Ether și token-uri ERC-20. Conform surselor, suma a reprezentat aproximativ 9,4% din totalul activelor exchange-ului ceea ce a dus la falimentarea companiei.

Pe lângă atacurile hackerilor, cei ce participă la afacerile cripto ar trebui de asemenea să se îngrijoreze când vine vorba de atingerea nivelului de conformitate, precum și de modalitățile de monitorizare ale tranzacțiilor ilicite cu ERC-20. Obligate să îndeplinească cerințele reglementărilor formulate de către organizația Anti-Money Laundering/Counter-Financing of Terrorism (AML/CFT), afacerile cripto trebuie să verifice dacă aceste noi criptomonede le expun sau nu ecosistemele la riscul de a cădea victime atacurilor cibernetice.

Pentru a ajuta aceste afaceri să țină pasul cu evoluția rapidă a ecosistemului, Chainalysis s-a asigurat că poate oferi suport noilor token-uri ERC-20, iar aceasta în doar câteva săptămâni prin intermediul produselor de investigare și asigurare a conformității.

Mai mult de 130 de clienți din peste 35 de țări se pot baza pe Chainalysis KYT (Know Your Transaction), pentru a vizualiza tranzacțiile în timp real și pentru a primi alerte privind activitățile suspecte pentru o gamă incluzând mai mult de 25 de criptovalute, printre care 21 de token-uri ERC-20. Aceasta permite afacerilor cu criptomonede precum și băncilor să asigure o experiență sigură și securizată pentru utilizatorii finali asigurându-se și conformitatea cu specificațiile reglementărilor.

Design flexibil al infrastructurii

Chainalysis a dezvoltat o infrastructură ce oferă suport celor mai importante token-uri din cadrul pieței, putând astfel urmări valoarea economică cumulată pe care o au criptomonedele și oferind clienților date în timp real. Dată fiind popularitatea token-urilor ERC-20 pe care acestea au căpătat-o rapid, a fost identificată nevoia de a oferi suport creșterii sale timpurii și de aceea compania a dezvoltat o arhitectură software ce permite echipelor operative să extindă rapid acoperirea asupra noilor token-uri ERC-20.

În luna aprilie a anului 2019 a fost lansat serviciul de suport și pentru Binance Coin (BNB), Gemini Dollar (GUSD), Tether (USDT), USD Coin (USDC), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), în mod adițional serviciilor deja existente dedicate criptomonedelor Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH) și Litecoin (LTC).    

Încă de la această multiplă lansare, Chainalysis oferă suport și pentru Basic Attention Token (BAT), Dai (DAI),  Maker (MKR), Chainlink (LINK) alături de alte criptovalute. Până la finele anului 2019, compania va asigura suport unui număr de 39 de token-uri ERC-20, adițional altor 9 criptomonede – acoperind astfel 90% din volumul total al tranzacțiilor de piață.

Suportul oferit acestor criptomonede este de asemenea disponibil și prin intermediul produsului de investigare Chainalysis Reactor ce este deja folosit de către forțele de ordine însărcinate cu investigarea atacurilor hackerilor precum și cercetarea altor activități ilicite ce vizează blockchain-uri.

Puteți citi și detaliile menționate în cadrul unui comunicat de presă referitor la lansarea ghidului de conformitate pentru token-urile ERC-20.