În ultimele luni, așa-numita piață a ”finanțelor descentralizate (DeFi)” de pe Ethereum (ETH) a ”explodat”.

Pentru a avea o libertate completă față de sistemul fiat actual, ar trebui să existe aplicații descentralizate dezvoltate pe blockchain-uri pentru aplicațiile financiare – fie că sunt pentru împrumuturi, investiții, etc.

Cu toate acestea, există o problemă generală: confidențialitatea. Utilizatorii vor descentralizare, dar doresc și confidențialitate. În actualul sistem blockchain, datele tranzacțiilor și ale contractelor smart pot fi scurse, puse la dispoziția oricui are resursele de a căuta. După cum a scris recent Chainlink într-un white-paper:

”Contractele smart care implementează în mod naiv instrumente financiare pe blockchain-uri (permissionless sau permissioned) pot scurge informații de afaceri critice: sume monetare, caracteristicile instrumentelor și contrapartidele participante. Pe piețele complexe de capital și instrumentele derivate de astăzi, confidențialitatea este atât o cerință dată, cât și o obligație legală a majorității contractelor.”

Pentru a face această declarație un pic mai tangibilă, iată un exemplu: dacă obțineți suficiente date despre un blockchain, puteți afla ce împrumut poate obține un anumit utilizator și la ce rată a dobânzii. Se poate întâmpla acest lucru și în lumea finanțelor tradiționale? Nu, nu chiar.

Mixicles

De curând, Chainlink a dezvăluit ceea ce numește ”Mixicles” în white-paper-ul menționat anterior. Mixicles, conform Chainlink, reprezintă instrumente DeFi care sunt încorporate cu oracles pentru promovarea confidențialității.

Ideea este că aplicațiile de finanțe descentralizate pot combina utilizarea oracles – care intermediază date între lumea off-chain și on-chain – și mixere pentru crearea unei soluții  care să păstreze confidențialitatea instrumentelor financiare.

Pe măsură ce sectorul DeFi devine din ce în ce mai popular, utilizatorii vor solicita confidențialitate, iar acest lucru are sens.