Cinci țări membre ale Uniunii Europene s-au alăturat pentru a preveni emiterea stablecoin-ului Libra de la Facebook.

După o serie de întâlniri private din luna octombrie, se presupune că Franța conduce inițiativa anti-Libra împreună cu Germania, Italia, Spania și Olanda, informează publicația de știri politice Politico Europe.

Citând surse familiare cu această problemă, Politico afirmă că adjuncții miniștrilor finanțelor țărilor în cauză și-au prezentat poziția anti-Libra altor miniștri ai UE în cadrul unei întâlniri private din 28 octombrie de la Bruxelles.

Potrivit articolului, grupul intenționează să împiedice lansarea proiectului cripto Libra în Europa, precum și să crească presiunea asupra Facebook și a altor membri ai Fundației Libra pentru a renunța la proiect. Diplomaticii din zona euro și oficialii Comisiei Europene (CE) au confirmat pentru Politico că alianța încurajează guvernele UE să ia în considerare interzicerea în totalitate a proiectului Libra.

Comisia Europeană nu poate interzice Libra fără un motiv legal

Cu toate acestea, o interdicție completă ar putea reprezenta o problemă pentru Comisie, au spus oficialii. Potrivit Politico, o astfel de acțiune ar necesita ca Bruxelles să ofere un motiv legal pentru interzicerea proiectului cripto, precum și mai multe detalii cu privire la ce reguli ar trebui aplicate.

Mai mult, oficialii CE au solicitat mai multă precauție împotriva măsurilor riguroase în legătură cu Libra, ridicând îngrijorări cu privire la impactul său negativ asupra dezvoltării de noi produse și servicii tech în Uniunea Europeană.

Potrivit Politico, oficialii lucrează la o declarație care va apărea în luna decembrie, în care susțin că Libra nu ar trebui să fie lansată decât dacă UE o poate reglementa. Franța, Germania și Italia au sugerat deja ideea interzicerii Libra în cadrul reuniunii G7 de la jumătatea lunii octombrie, după ce miniștrii de finanțe au discutat despre riscurile asociate cu stablecoin-urile.

Pe 22 octombrie, CEO-ul ING, Ralph Hamers, a susținut că băncile ar putea înceta să ofere servicii către Facebook dacă firma lansează Libra. Anterior, Banca Centrală a Regatului Unit a dezvăluit un set de reguli pe care Libra trebuie să le respecte pentru a putea fi lansată în țară.