În mod surprinzător, la 10 ani de la crearea Bitcoin, majoritatea oamenilor nu știu încă răspunsul corect la această întrebare:

Vă asigur, există un singur răspuns corect.

Înțelegerea conceptului Bitcoin se comportă ca o țintă în mișcare, în timp ce suntem încă în faza de adopție timpurie a acestuia. Este nevoie de ani de zile pentru a înțelege Bitcoin, cu toate că din ce în ce mai mulți oameni utilizează această criptomonedă. Veteranii sunt mândri și nerăbdători când vine vorba de repetarea lecțiilor învățate și frustrările sunt acumulate din cauza atacurilor constante din partea dezinformaților.

Prin urmare, în loc să ne repetăm de fiecare dată când un nou participant se alătură spațiului, am scris acest articol drept referință pentru posteritate. Deși sunt sigur că aceste concepte există și în altă parte și mă îndoiesc că această justificare este nouă, mi-a luat 7 ani să distilez aceste concepte în termeni simpli non-tehnici.

Ce este securitatea?

Înainte de a afla cine securizează Bitcoin, să ne înțelegem asupra aspectului de ”securitate” în acest context. Păstrarea rețelei Bitcoin în siguranță înseamnă păstrarea încrederii în ceea ce este Bitcoin.

Ce este Bitcoin?

Veți obține cele mai ciudate răspunsuri dacă puneți această întrebare, dar adevărul este atât de simplu și plictisitor, încât oamenii văd direct prin el.

Bitcoin este un depozit de capital (Store of Value) și un protocol pentru gestionarea drepturilor cheilor publice și private ce pot transfera controlul acestei valori.

Când spun ”Store of Value”, mă refer la sensul literal! Alocăm literalmente o valoare numerică unui număr de cont. Nici măcar nu contează dacă suntem cu toții de acord să folosim această valoare ca bani sau puncte de internet.

În forma sa cea mai simplă, gândiți-vă la Bitcoin ca la o foaie de calcul cu două coloane: chei și valoare.

Ce înseamnă să securizezi Bitcoin?

Ei bine, înseamnă să confirmăm că suntem de acord cu ceea ce este Bitcoin. Securizarea Bitcoin înseamnă a ajunge la un consens asupra informațiilor din baza de date și a unui acord asupra proceselor utilizate pentru modificarea bazei de date.

Securizarea Bitcoin înseamnă obținerea consensului asupra bazei de date și a protocolului utilizat pentru schimbarea acesteia.

Ce este consensul?

Consensul este atunci când toți ”jucătorii” sunt de acord cu cine deține ce. Bitcoin nu este de fapt imuabil în termeni stricți. Dacă ar fi fost, nu am avea nevoie deloc de protocol sau mineri. Protocolul există pentru a defini care sunt regulile pentru modificarea depozitului de valori. Partea imuabilă este doar un istoric de audit care dovedește că modificările din trecut au urmat regulile de consens.

Deci, cine securizează Bitcoin?!

Dacă securizarea Bitcoin necesită consens despre ceea ce este Bitcoin, iar Bitcoin este o bază de date cu valori atribuite cheilor, iar Bitcoin are un protocol pentru realocarea cheilor, atunci securizarea Bitcoin poate fi făcută doar de… nodul tău!

Noduri! Noduri! Noduri!

În cele din urmă, TU securizezi Bitcoin, dar singurul moment care contează este atunci când ești de acord cu altcineva cu privire la ceea ce este Bitcoin și singurul mod în care te poți exprima față de alții este prin intermediul nodului tău.

Puteți încerca să abstractizați acest lucru și să spuneți că hodlerii de ultimă instanță îl asigură sau că vă puteți exprima prin cumpărare sau vânzare, dar singurul mod în care vă puteți exprima efectiv este prin aplicarea protocolului.

Minerii

Minerii sunt furnizori de blocuri, nimic mai mult. Nodurile cer blocuri compatibile cu consensul ca principiu pentru realocarea cheilor. Capacitatea minerilor de a influența protocolul este limitată în cadrul ”numerelor magice” ale protocolului.

De exemplu, aceștia pot limita dimensiunea blocului dacă pot coopera și coordona partajarea recompenselor și pot exclude tranzacțiile în același mod. Dar, atunci când un miner își exercită orice putere care dăunează consensului, se ajunge rapid la riscuri mari.

Această aceeași dinamică se aplică reorganizărilor, atacurilor de tip 51%, etc. Aceste atacuri nu reprezintă doar riscuri pentru mineri, deoarece există un cost în sacrificarea blocurilor sau în eșecul probabilităților, ci prezintă un nivel mai ridicat de a fi ignorate în totalitate și excluse din consens.

Nodurile definesc de fapt ce este un ”miner”.

Minerii propun blocuri care conțin noile realocări ale cheilor, iar minatul (proof-of-work) este schema proiectată pentru crearea unei piețe de încredere pentru costurile curente ale acelei oportunități.

Minerii nu securizează nimic altceva decât propria relație cu Bitcoin, toate modurile de atac și eșec ale minatului putând transcende prin consensul nodului.

Dezvoltatorii

Mulți participanți ai sondajului de mai sus cred că toate 3 sunt necesare pentru securitate: mineri, noduri și dezvoltatori. Cu toate acestea, dezvoltatorii protocolului Bitcoin și minerii sunt de fapt adversarii consensului!

Dar, John, aceștia rezolvă erori! Scalează Bitcoin!

Desigur, în practică aceștia ajută utilizatorii Bitcoin, prin adăugarea de optimizări și asistență pentru funcții și noi scheme de chei. Însă, fără consens, toți actorii care încearcă să schimbe Bitcoin în orice fel nu se disting cu nimic față de un atacator.

Singura modalitate de a obține consens și de a transmite ceea credeți că este Bitcoin este cu nodul vostru.

Niciun nod nu este egal.

Nu este suficient să rulați un nod și să vă exprimați consensul. Până la urmă, doar nodurile cu miză mare vor aplica o definiție a Bitcoin care este valabilă pentru ei. 

Acest lucru intră în conceptul de ”nod economic”, termen ce încearcă să surprindă conceptul de jucător al jocului Bitcoin care a atribuit o valoare externă BTC-ului său și reprezintă un risc ca actor economic în rețea.

Un nod non-economic este un semnal de consens incert.

Ce este un nod economic?

Practic, dacă nu aveți o expunere BTC de securizat, nu aveți nimic de impus, deci nu există o recompensă semnificativă pentru a acționa în consens.

Mai precis, un nod economic este unul care are tranzacții de verificat. Când rețeaua vă confirmă realocările cheilor, creați și primiți semnale fiabile de consens.

@ John Carvalho