Compania națională furnizoare de energie electrică a Rusiei, Rosseti, testează în acest moment un sistem destinat efectuării plăților consumului de electricitate ce are la bază tehnologia de registru distribuit (DLT – distributed ledger technology) a Waves.

Waves Enterprise, compania blockchain subsidiară a startup-ului DLT (distributed ledger technology) Waves din Rusia, a afirmat în cadrul unei postări de blogul propriu faptul că proiectul pilot va implica 400 de gospodării din cadrul a două regiuni aflate în administrația Rusiei.

În cadrul următoarei faze, ce este programată pentru începutul anului 2020, toate regiunile din cadrul Kaliningrad oblast și Sverdlovskaya oblast, cu o populație totală de aproximativ 5,3 milioane de locuitori vor folosi acest sistem. Următorul pas va consta în extinderea acestui sistem pe tot teritoriul rus, conform știrilor publicate de către Waves Enterprise.

Sistemul va accesa date provenite din cadrul contoarelor instalate în case și apartamente, le va stoca iar apoi va distribui plățile consumatorilor între compania furnizoare de electricitate și operatorul rețelei electrice, conform anunțului făcut. Prin aceasta se dorește calcularea consumului de energie și facturarea acestuia într-o manieră mai transparentă precum și reducerea datoriilor pe care gospodăriile le-au acumulat până în prezent, o datorie totală de peste 12,5 milioane USD în Rusia în anul 2019.

Gospodăriile vor putea urmări nivelul energiei pe care o consumă prin intermediul unei aplicații și de asemenea, vor putea opta pentru un alt tarif alegând spre exemplu un preț mai mic atunci când este vorba de consumul de energie pe timpul nopții. Rosseti nu a făcut însă nici un comentariu până la momentul publicării postării.

Un factor cheie ce a condus la alegerea companiei blockchain Waves Enterprise, a fost reprezentat de faptul că aceasta are sediul în Rusia, a afirmat Sergei Semerikov, consilierul președintelui companiei Rosseti.

„Considerăm că acest sistem ar trebui dezvoltat în cadrul unui blockchain privat și în cadrul unei platforme dezvoltate în cadrul țării noastre, în vederea satisfacerii nevoilor specifice privind protecția datelor și cerințele de criptografie” a adăugat consilierul. De asemenea, în desfășurarea programului pilot este implicată și cea mai mare bancă privată a Rusiei, Alfa Bank.

Anterior, compania Rosseti a menționat existența unui alt proiect pilot blockchain, de asemenea tot local, care de data aceasta a fost realizat în parteneriat cu banca Gazprombank, subsidiara celei mai mare companii producătoare de gaze naturale din lume și important producător de petrol din Rusia, Gazprom si fondul de risc, Digital Horizon.