Exchange-ul cripto din Coreea de Sud, UpBit, a anunțat că mai mult de 340.000 de criptomonede Ethereum (ETH) au fost transferate către un portofel electronic anonim. Exchange-ul nu a menționat în mod explicit că a fost vorba de un atac al hackerilor și nici cum a fost posibil ca această retragere să fie realizată, dar s-a angajat să înlocuiască fondurile lipsă.

Exchange-ul cripto UpBit a fost posibil atacat de hackeri

În data de 27 noiembrie 2019, UpBit a postat un anunț oficial în cadrul site-ului propriu prin care anunța că platforma a observat că a fost realizată o retragere anormală de 342.000 de criptomonede ETH (51 milioane USD) din cadrul portofelului conectat online, fondurile fiind direcționate către o adresă necunoscută a unui portofel electronic.

Whale Alert, o platformă de monitorizare a activităților cu criptomonede, a menționat acest incident inițial în cadrul unei postări pe Twitter.

Zvonurile conform cărora exchange-ul a căzut victimă unui atac al hackerilor au început astfel să circule în cadrul Twitter. Exchange-ul nu a confirmat sau infirmat aceste speculații în cadrul anunțului propriu dar a afirmat faptul că ETH a fost singura criptomonedă afectată la acea dată.

După incident, platforma de schimb a suspendat toate activitățile de retragere sau depunere de cripto pe parcursul următoarelor două săptămâni, perioadă în care vor fi făcute investigații cu privire la neobișnuita retragere. Mai mult decât atât, compania a mutat toate criptomonedele stocate în cadrul portofelului conectat la Internet (hot wallet) într-un loc mult mai sigur reprezentat de un portofel neconectat online (cold wallet).

De asemenea, dacă investigațiile vor confirma că fondurile au fost într-adevăr pierdute, platforma a anunțat că va acoperi pierderea din contul propriu. Totuși, UpBit a sfătuit utilizatorii să nu mai efectueze depozite de ETH până când situația nu este clarificată.

În luna mai a anului 2019, hackeri din Coreea de Nord au vizat clienți ai UpBit în dorința de a fura criptomonede Bitcoin (BTC) de la aceștia. Hackerii s-au dat drept administratori ai companiei pentru a-i determina pe aceștia să divulge cât mai multe date personale.

Pentru moment nu este însă confirmat dacă incidentul ce a implicat platforma de exchange a reprezentat un atac cibernetic sau a fost vorba de altceva. Oricum ar fi, observatorii precum și membrii comunității cripto în general, așteaptă publicarea mai multor detalii de către companie și furnizarea de explicații privind dispariția celor 342.000 ETH din cadrul portofelului platformei.

Bursele cripto din Coreea de Sud continuă să sufere

Exchange-urile cripto din Coreea de Sud par a fi cele mai afectate atunci când vine vorba de atacurile hackerilor, aceasta prin comparație cu omoloagele lor din vest. Câteva dintre aceste atacuri s-au datorat unei securități deficitare a exchange-urilor.

Incidentul UpBit este similar cu cel ce a implicat platforma Bithumb în luna aprilie a acestui an, incident ce a fost ulterior confirmat ca fiind un atac al hackerilor. Similar cazului UpBit, Bithumb a observat efectuarea unei retrageri anormale din portofelul online al platformei. Totuși, platforma a suspectat acest atac ca fiind venit din interior, atac ce s-a soldat cu pierderea a milioane de criptomonede.

Lăsând la o parte problematica reprezentată de atacurile hackerilor, atunci când vine vorba de reglementările din sfera criptomonedelor din Coreea de Sud este de menționat faptul că acestea sunt foarte stricte. Autoritatea de reglementare financiară din Coreea de Sud, Comisia de Servicii Financiare (FSC) a anunțat că are în vedere să supravegheze activitățile de schimb realizate cu criptomoneda Bitcoin în cadrul granițelor naționale, o mișcare ce ar putea să ducă la scăderea numărului de astfel de incidente apărute în cazul exchange-urilor.