Dacă angajatorii doresc să își plătească angajații printr-o altă metodă decât cea convențională, pot face acest lucru folosind Bitcoin. Plata salariilor prin Bitcoin este o opțiune pe care câteva companii deja au implementat-o, dar nu este mereu atât de directă pe cât ar dori unele companii.

Caută companii sau contabili specializați

Bitwage este o companie specializată în administrarea salarizării prin Bitcoin.

Pentru a adopta această metodă, angajatorii nu depun mari eforturi, iar angajații își primesc salariile în mai puțin de 48 de ore, indiferent de locația lor. Compania a ținut recent primele pagini ale ziarelor prin faptul că a adăugat o opțiune pentru companiile din SUA, prin care angajații acestor firme pot opta să fie plătiți în Bitcoin.

The Future of the Digital Wallet

Din 2017, aproximativ 200 de angajatori au folosit Bitwage și aproximativ 95% dintre aceștia au folosit serviciul pentru a-și plăti angajații din străinătate.

BitPay este o altă companie ce a intrat pe tărâmul plăților salariilor cu Bitcoin. În 2014, au lansat o API (application programming interface – interfață de programare a aplicației) ce permitea angajatorilor să își plătească angajații cu Bitcoin. Totuși, versiunea actuală a site-ului BitPay nu mai menționează această facilitate, ceea ce înseamnă că, în prezent, Bitwage este singura variantă de a plăti salariile cu Bitcoin.

Pe de altă parte, unele companii ce au introdus opțiunea ca angajații lor să fie plătiți în Bitcoin s-au consultat cu contabili ce sunt familiarizați cu sectorul cripto pentru a-i ajuta în demersurile lor. Dacă angajatorii caută cea mai directă metodă pentru a aplica acest tip de plată, cea mai bună soluție este să lucreze cu o companie ca Bitwage.

Posibilele motive pentru care angajatorii nu ar face asta în prezent

Deși opțiunea de a plăti angajații în Bitcoin există, unele avertismente i-ar putea determina să rămână  la formele tradiționale de plată. De exemplu, dacă firmele au angajați la distanță în străinătate, implicațiile fiscale pentru Bitcoin variază în funcție de locația în care angajatul respectiv își plătește taxele.

Totodată, după cum am menționat și mai sus, asistența este încă limitată în cazul în care angajatorii au întrebări despre cum ar putea începe acest proces. Unele firme consideră că opțiunea de a-și plăti angajații cu Bitcoin prezintă mai multe dezavantaje decât avantaje.

Poți trage o concluzie clară în cazul în care liderul unei companii nu crede că există destul interes în plata prin Bitcoin. De exemplu, în cadrul companiei Coinbase, angajații au la dispoziție această opțiune de plată, dar mai puțin de jumătate o aleg.

Când angajatorii doresc să le ofere angajaților alte opțiuni de plată, o soluție viabilă poate fi un ESOP (employee share ownership plan – acțiuni acordate angajatului). Această soluție oferă mai multe avantaje, precum deținerea unor acțiuni din firmă de către angajați printr-un fond de sprijin (trust fund) și posibilitatea ca valoarea lor să crească odată cu vechimea în companie.

Plata împrumuturilor de studiu reprezintă o altă metodă populară, dar neconvențională de a plăti angajații. Beneficiile unei astfel de metode ar putea fi deosebit de atractive dacă împrumutul reprezintă o sursă semnificativă de stres pentru angajați.

Companii care au plătit în Bitcoin

Este evident că, până în prezent, ideea de a fi plătit în Bitcoin este încă o opțiune în curs de dezvoltare pe care multe companii abia o explorează. Totuși, câteva companii au oferit deja această facilitate angajaților lor.

Una dintre ele este GMO Internet Group. Aceasta este o companie cu sediul în Japonia, ce furnizează servicii de internet și a anunțat că opțiunea plății salariilor în Bitcoin va fi disponibilă din luna februarie 2018.

Mai este, de asemenea, și Earn, ce oferă oamenilor (freelancer-ilor) posibilitatea de a fi plătiți în Bitcoin pentru îndeplinirea anumitor sarcini/job-uri ocazionale. ”Working for Bitcoins” este un site similar ce ajută freelancer-ii să găsească clienți/angajatori ce îi vor plăti în Bitcoin.

Încă nu este o alegere de bază

Când angajatorii doresc să își plătească angajații cu Bitcoin, colaborarea cu o companie precum Bitwage va fi probabil cea mai bună alegere pe care o pot face.

Deși unele companii permit angajaților să primească plăți în Bitcoin, această opțiune încă nu este comună la locul de muncă.

Întreprinderile ar trebui să rețină acest lucru în timp ce investighează dacă acum este cel mai bun moment să pună la dispoziție plata salariilor cu Bitcoin sau dacă ar trebui să mai aștepte.