În spațiul criptomonedelor, token-urile sunt regii. Efectiv, acestea pot fi clasificate în 3 categorii distincte (monede, token-uri de utilitate, active), dar acest lucru rămâne la latitudinea organelor de reglementare să decidă cele mai bune măsuri legislative pentru controloarea emiterii și schimbul lor. 

Dacă privim în ansamblu cum token-urile sunt create, mai degrabă decât modul în care ar trebui să fie reglementate, observăm că token-urile criptografice pot fi clasificate în două categorii: fungibile și nefungibile.

Bitcoin este fungibil

Criptomonedele fungibile sunt reprezentate de aproximativ toate token-urile de pe piață. Token-urile fungibile reprezintă active digitale create astfel încât fiecare token individual (sau o fracțiune din acesta) este echivalent cu altul de același fel (1 BTC = 1 BTC / 0.2 ETH = 0.2 ETH).

De exemplu, banii fiat sunt fungibili, întrucât 20 bancnote USD sunt interschimbabile cu toate celelalte bancnote de 20 USD. Similar, 1 BTC = 1 BTC, și este egal cu toate celelalte monede BTC.

Această caracteristică a fungibilității este esențială pentru monede, fie că sunt cripto sau nu.

Un alt factor determinant al fungibilității este abilitatea de a schimba bancnote de 20 USD în alte bancnote mai mici în timp ce valoarea rămâne aceeași – poți schimba bancnote de 20 USD în două de 10 USD și nu ai pierdut bani de-a lungul procesului.

Folosind Bitcoin ca exemplu, poți schimba 0.5 BTC cu alt 0.5 BTC al oricărei persoane, simțindu-te încrezător că jumătățile de BTC au aceeași valoare, în ciuda faptului că sunt două jumătăți ale unor monede ”diferite”.

CryptoKitties sunt token-uri nefungibile

Token-urile nefungibile sunt concepute pentru a fi speciale. Este important să considerăm aceste token-uri ca fiind ”produse” unice și colecționabile.

Luând în considerare pietrele prețioase, diamantele de exemplu vin în diferite forme, dimensiuni și duritate.

Acestea fac dificilă determinarea dacă două diamante dețin aceeași valoare. Mai mult decât posibil, un singur diamant este tratat ca o bijuterie unică, imposibil de evaluat în mod egal cu toate celelalte.

CryptoKitties sunt în mod similar nefungibile. Acestea sunt probabil cel mai bine cunoscut exemplu de token-uri de colecție nefungibile.

Fiecare CryptoKitty este unic și depinzând de stilul și originalitatea sa, ar putea valora foarte mulți bani.

Întrucât două CryptoKitties nu pot fi la fel, acest lucru face ca valoare lor să varieze drastic. Este imposibilă divizarea unui CryptoKitty în părți mai mici, schimbul lor cu altele și reasamblarea pentru a crea unul nou la fel de valoros, așa cum este posibil cu activele fungibile precum Bitcoin sau aurul.