Ivan Manuel Molina Lee președintele controversatului procesator de plăți din Panama – Crypto Capital – ce avea legături cu Bitfinex și alte exchange-uri majore de criptomonede, a fost arestat de către autoritățile din Polonia.

Potrivit gazetei de știri WPolityce, acesta este suspectat de spălare de bani și că este implicat într-un cartel internațional de droguri.

Spălarea banilor cartelurilor de droguri

Potrivit articolului, Ivan Manuel Molina Lee a fost reținut pe baza unui mandat de arestare european emis de Parchetul de la Wrocław. Se presupune că arestarea sa este legată de 350 de milioane USD care au fost confiscate anterior de Ministerul Justiției din Polonia.

Se pare că este fondurile confiscate au aparținut celor de la Crypto SP. Z O.O. – o firmă locală care se presupune a fi afiliată cu Crypto Capital – iar arestarea lui Molina Lee ”a fost legată de spălarea banilor pentru cartelurile de droguri columbiene prin exchange-ul cripto”, potrivit reportajului.

Conform informațiilor, alte câteva mari companii și exchange-uri cripto – inclusiv Binance, Kraken și BitMEX – au folosit și serviciile Crypto Capital în trecut.

Fondurile în valoare de peste 850 milioane USD ale exchange-ului Bitfinex inaccesibile

În data de 21 octombrie, iFinex, compania-mamă a exchange-ului Bitfinex, a intentat o cerere pentru a recâștiga accesul la cele peste 850 de milioane USD legate de Crypto Capital.

Cererea este legată de presupusele fonduri inaccesibile păstrate în conturi bancare din Polonia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite.

Directorul financiar Bitfinex, Giancarlo Devasini, a explicat că Ravid Yosef, o persoană din cadrul companiei Crypto Capital, i-a furnizat diverse documente care dezvăluiau că firma a transferat fondurile clienților Bitfinex în mai multe bănci din Europa și Statele Unite.

Pe 25 aprilie, Biroul procurorului general din New York a susținut că Bitfinex a pierdut 850 de milioane USD și, ulterior, a folosit fonduri de la Tether, compania-soră, pentru a acoperi în secret deficitul.