O curbă standard a fluctuației ar putea fi folosită la indicarea probabilității întâmplării unor evenimente variate. Deviația standard a Bitcoin a probabilității de a suferi o schimbare de preț de 10% sau mai mult în cadrul unei singure zile este de doar 0.2%

Acest număr, bazat pe un program desfășurat continuu de tranzacționare a Bitcoin, înseamnă că o creștere sau o scădere înregistrată într-o singură zi s-ar putea întâmpla de mai puțin de o dată pe an. Totuși, în ultimii 5 ani, zile de această magnitudine s-au petrecut de 66 de ori – mai mult de 3,5% din timp, conform raportărilor Skew (@skewdotcom).

Manipulatorii pieței Bitcoin

Problema pe care Bitcoin o întâmpină este de fapt reprezentată de către manipularea existentă în cadrul pieței. Piața în care se petrec astfel de oscilații mari pur și simplu nu este ceva normal, în cadrul acesteia existând un grup substanțial de factori manipulatori ce ar putea cauza astfel de mișcări.  

Acest tip de manipulare s-ar putea în primul rând realiza în cazul în care un singur trader are capacitatea de a cauza oscilații prin acțiuni de cumpărare sau vânzare. Când astfel de oscilații au loc, investițiile plasate anterior sau contractele futures ar putea răspunde la activitățile ce au loc în cadrul pieței și genera astfel profit. Tipul de mișcări din cadrul pieței Bitcoin pare să indice într-o mare măsură existența acestui tip de manipulare.

Noua normalitate?

Totuși, în vreme ce aceasta este cât se poate de evident, conform distribuției standard, cifrele nu prea iau în considerare cauzele ce au dus la realizarea acestor ajustări ale prețului Bitcoin. De exemplu, existența „balenelor” din cadrul pieței – traderi capabili să miște volume imense – ar putea să explice de fapt cauza ce adus la crearea acestui tip de oscilație a prețului.

În mod adițional, piața Bitcoin este o piață relativ nouă și în curs de formare. Aceasta conduce la crearea unor situații în care un număr relativ mic de traderi ar putea avea un impact semnificativ dar neintenționat în procesul de stabilire a prețului. Mai mult decât atât, frica de a omite (fear of missing out – FOMO) ar putea determina investitorii să se îngrămădească atunci când se așteaptă ca prețul să crească sau să bată în retragere în caz contrar.

Dați fiind acești factori cauzatori de schimbări nu este greu de observat de ce Bitcoin nu urmează graficul standard de fluctuație. În schimb, se pare că înainte ca piața să devină mai stabilă, aceste tipuri de schimbări ar trebui să aibă un caracter de normalitate.

Maximaliștii afirmă că astfel de schimbări nu indică neapărat existența unei manipulări dăunătoare piaței. În schimb indică faptul că piața devine matură necesitând în continuare un număr mai mare de investitori pentru a-i conferi o stabilitate mărită.