Escrocheria Coinjer este una dintre cele mai recente scheme ce vizează comunitatea cripto din cadrul platformelor de socializare. Coinjer operează în principal în cadrul canalelor Telegram și îi păcălește pe utilizatori să trimită criptomonede în vederea câștigării mai multor criptomonede.

Escrocheria Coinjer promite recompense în Bitcoin

Coinjer este o încercare la o scală relativ redusă de deturnare de criptomonede Bitcoin (BTC). Schema promite oferirea unei recompense în BTC la final, pe care nu o plătește, conform explicației furnizate de unul dintre utilizatorii Reddit.

Coinjer: Most elaborate Crypto scam I’ve seen to date from r/CryptoCurrency

Aceste mesaje ce se răspândesc prin intermediul Telegram promit utilizatorilor că vor câștiga 0,25 BTC și tot ceea ce trebuie să facă este să îi revendice. În continuare, site-ul Coinjer solicită autentificarea. Totuși, o retragere de doar 0,25 BTC nu este permisă, așa că utilizatorul trebuie să furnizeze mai multe criptomonede Bitcoin pentru a atinge pragul de 0,3 BTC.

Cu toate acestea, Coinjer nu va efectua plata nici atunci. Schema solicită în acest moment și mai multe informații, printre care și o prezentare KYC (Know Your Customer). Există și un cost aferent aceastei etape, de 0,1 BTC, așa cum un alt utilizator Reddit a menționat în cadrul unei postări.

What is Coinjer trying to accomplish? from r/CryptoCurrency

Astfel, Coinjer nu doar fură BTC, ci și potențialele date de identificare ale utilizatorilor atât de natură personală cât și cele de autentificare în cadrul platformelor de portofel electronic.

Se pare că această schemă a depășit barierele limbii engleze în cadrul mediilor de socializare, operând acum în cadrul comunității asiatice.

Denumirea de Coinjer o parodiază pe cea de CoinJar, un serviciu valabil de efectuare de plăți prin intermediul criptomonedelor.

Schema Coinjer a fost desemnată ca fiind „cea mai elaborată escrocherie cripto”, dar în realitate se aseamănă foarte mult cu învechitele scheme tip comenzi prin intermediul emailului, ce solicitau efectuarea unei plăți în vederea asigurării prețului promis. Chiar și după efectuarea acestei plăți, escrocii continuau să rețină banii percepuți.

Escrocherii relansate în 2019

Schemele și încercările de a pune mâna pe criptomonede sunt mai frecvente de obicei în perioadele de dezvoltare economică și se desfășoară în timpul piețelor bear. În prezent, așa numita schemă de ofertă gratuită Ethereum pare că nu se mai practică atât de mult în cadrul platformei Twitter. În același timp, scheme piramidale reapar periodic în încercarea de a contacta investitori naivi în mod direct.

În 2019, escrocheria PlusToken a operat luni de zile în China, furând în total mai mult de 3 miliarde USD exprimate în Bitcoin. Adițional, schema HEX se află acum în plină dezvoltare și încearcă să fure token-uri ETH, dar posibil și criptomonede Bitcoin.

Telegram a fost una dintre platformele favorite pentru desfășurarea de escrocherii, incluzând distribuirea de adrese false aferente unor depozite ICO (Initial Coin Offering) și unor portofele corupte, precum și asumarea identităților organizatorilor ICO-ului. Escrocheria Coinjer cere în mod direct Bitcoin, în loc să încerce să vândă o altă criptomonedă sau token.