IDEX, exchange-ul descentralizat al Ethereum (DEX) pentru token-uri ERC-20 din anul 2019, conform etherscan, lansează acum o nouă versiune a platformei DEX bazată pe tehnologia Rollup, un protocol de scalare de tip Layer 2, a cărei implementare devine posibilă prin intermediul efectuării ultimului hard-fork al Ethereum, „Istanbul”. Ca parte a acestui proces, a fost lansat și un demo în cursul zilei de joi.

Hard fork-ul Istanbul, un tip nu foarte controversat de hard-fork, aduce 6 noi propuneri de îmbunătățire pentru Ethereum, printre acestea aflându-se și EIP 2028 ce are ca scop scăderea valorii gas-ului (parametru de stabilire a nivelului valorii) necesar interogării spațiului calldata de la valoarea de 68 gas per byte la valoarea de 16 gas per byte. Calldata reprezintă modalitatea de propagare a informației în cadrul platformei Ethereum și este necesar în desfășurarea procesului de generare a unor anumite contracte smart.

Prin reducerea comisioanelor de gas, contractele smart bazate pe tehnologia Rollup, ce leagă tranzacțiile off-chain cu cele on-chain au devenit un instrument avantajos de scalare atât pentru IDEX cât și pentru alte platforme de tranzacționare.

Pentru Aurora Labs, compania din spatele exchange-ului IDEX, hard-fork-ul Istanbul înseamnă costuri mai reduse de operare precum și un număr mai mare de tranzacții procesate, aceasta potrivit informațiilor transmise ce către CTO-ul companiei, Jason Ahmad, în cadrul unui interviu acordat telefonic. Mai exact, Ahmad se așteaptă ca EIP 2028 să reducă gas fee-urile până la un procent de 90% în cadrul funcționării noii platforme.

„Designul funcționalității efectuării de tranzacții off-chain cu custodie on-chain și al efectuării de plăți este mult mai eficient, mult mai reducător de costuri și sincer, mult mai judicios din punct de vedere al utilizării resurselor insuficiente din cadrul blockchain-ului” a afirmat Ahmad.

Mișcarea programată pentru ziua de joi reprezintă prima restructurare realizată în cadrul IDEX de la lansarea acesteia din luna octombrie a anului 2017 și până în prezent. În anul 2018, IDEX a alocat 3 procente din totalitatea valorii gas fee-ului pentru plata minerilor din cadrul rețelei Ethereum, totalizând o valoare de 4,3 milioane USD conform spuselor lui Ahmad.