Raidurile făcute în rândul exchange-urilor cripto din China au ajuns recent la un nou nivel, aceasta după ce 173 dintre platforme au fost închise în cursul lunii trecute. Totuși, revoluția blockchain pare să ia amploare în China, fondatorul exchange-ului OKCoin, Star Xu, apărând într-o emisiune difuzată în cadrul postului chinez de televiziune CCTV1.

Zvonuri conform cărora câteva dintre aceste afaceri ar fi primit permisiune din partea statului chinez să funcționeze ca exchange-uri cripto, au început deja să se vehiculeze.

China a fost și va rămâne una dintre națiunile cele mai severe atunci când vine vorba de înăsprirea reglementărilor din cadrul sectorului criptomonedelor descentralizate. Mai întâi, au fost interzise ICO-urile (Initial Coin Offering), ca mai apoi să fie închise exchange-urile cripto din țară. Republica Populară Chineză a fost însă o susținătoare înfocată a tehnologiei blockchain, ceea ce ar putea duce înapoi la abordarea subiectului criptomonedelor.

Conform CEO-ului Block Journal,  ar circula deja zvonuri iscate de apariția la televizor a fondatorului OKCoin în cadrul unei emisiuni difuzate pe un post național, cum că statul chinez ar fi făcut un pas spre legalizarea tranzacționării de criptomonede și definerea de reglementări în acest domeniu.

Huobi și OKEx primii la rând?

În cadrul unei postări pe Twitter conținând un videoclip, Xu explică faptul că viitorul cripto este legat de Hainan Entrepreneurship Zone, o insulă tropicală ce aparține Chinei reprezentând o zonă de liber-schimb deschisă pentru startup-uri străine.

În continuare videoclipul explică zvonurile conform cărora Huobi, exchange-ul cu sediul în Singapore dar înființat în China, se află în așteptare pentru a primi permisiunea din partea guvernului chinez de a funcționa sub formă de exchange cripto. La fel este și cazul lui OKEx, exchange-ul cu sediul în Malta.

CEO-ului Block Journal adaugă apoi că prin selectarea acestor două consacrate mari exchange-uri, primul dintre acestea cu potențial în a i se acorda aviz de funcționare, se va continua procesul de închidere al celorlalte.

China va controla lumea cripto?

Dacă aceste zvonuri sunt adevărate, cel mai bun indicator cu privire la ceea ce statul chinez țintește să obțină este faptul că dorește ca anumite exchange-uri să funcționeze, în vreme ce pe altele le dă la o parte. Nu este niciun secret faptul că guvernul Chinei caută să dețină controlul asupra industriei blockchain și a sectoarelor adiacente – criptomoneda viitoare a Băncii Populare a Chinei este un alt indicator în acest sens.

Probabil aceasta este o modalitate folosită de China de a permite criptomonedelor să revină în țară, dar în termenii stabiliți de aceasta. De fapt, ar putea avea legătură cu iminenta lansare a monedei băncii centrale.

Bineînțeles, acestea rămân simple zvonuri, cunoscându-se prejudiciile aduse de zvonurile și speculațiile anterioare din China. S-a anunțat că birourile Binance din Shanghai au fost țintele raidurilor poliției chineze ceea ce a creat panică și a condus la o scădere a prețului criptomonedelor. În cele din urmă, a reieșit că știrile nu au fost adevărate, Binance nu având nici măcar birouri deschise în China.