Dacă ați fost investitori cripto sau ați tranzacționat Bitcoin vreodată pe parcursul anului 2019, înseamnă că probabil ați auzit discuțiile repetate pe marginea gap-urilor (întreruperilor) din cadrul graficelor de contracte futures Bitcoin furnizate de către exchange-ul Chicago Mercantile Exchange (CME).

Dar ce presupun aceste goluri? Și sunt acestea doar rezultatul unei publicități agresive sau este vorba de concludență în cazul tranzacțiilor bazate pe localizarea acestor întreruperi? Unul dintre analiștii din domeniul cripto a dorit să fundamenteze acest subiect și pentru aceasta a studiat îndeaproape statisticile efectuate de către CME privind golurile din cadrul contractelor futures și corelația acestora cu piața cripto.

Golurile contractelor futures Bitcoin analizate

Piața criptomonedelor este o piață activă non-stop pe tot parcursul anului. Totuși, birouri tradiționale de tranzacționare precum CME Group oferă sesiuni de tranzacționare doar în zilele lucrătoare. Dacă Bitcoin realizează o mișcare semnificativă într-una din zilele sfârșitului de săptămână, ceea ce se întâmplă în mod frecvent întrucât lichiditatea pieței tinde să fie la cel mai mic nivel pe perioada weekendului când traderii nu se află la birou, s-ar putea crea o întrerupere din seara zilei de vineri și până în dimineața zilei de luni.

Aceste goluri apar în mod obișnuit în cadrul graficelor de preț al activelor financiare, atunci când prețul activelor deviază semnificativ din momentul închiderii unei perioade de tranzacționare și până în momentul reluării acesteia. Aceste goluri sunt chiar mai comune în cazul activelor speculative unde emoții puternice cum sunt frica sau exuberanța pot face ca prețul să crească sau să scadă mult mai mult decât în cazul fluctuațiilor obișnuite.

Golurile ce apar în cazul contractelor futures Bitcoin au devenit un fel de meme în cadrul industriei cripto, mulți analiști opunându-se oricăror păreri pro validitate, în vreme ce alții mizează pe strategia de tranzacționare – și plasează comenzi în proximitatea golurilor ce trebuie să fie acoperite.

Unul dintre analiștii din domeniul criptomonedelor a decis să soluționeze acest mister, iar golurile CME au reprezentat un instrument folositor în asistarea traderilor, permițându-le acestora să adopte anumite poziții sau să prezică viitoare mișcări.

Analistul a afirmat că nu toate golurile sunt însă acoperite, unele necesitând chiar săptămâni pentru a fi închise. Totuși un procent de 95% din totalitatea acestor întreruperi ce au fost analizate au fost acoperite în final.

Golurile aproape întotdeauna se acoperă, dar tranzacționarea acestora este o strategie de pierdere

Analizând mai departe aceste date, analistul cripto a descoperit că 50% dintre golurile CME aferente contractelor futures Bitcoin sunt acoperite în cadrul zilei de deschidere a următoarei sesiuni, 30% din golurile rămase fiind acoperite mai târziu în cadrul sesiunilor desfășurate în cadrul următoarelor zile lucrătoare. Din ce în ce mai puține goluri sunt închise cu trecerea timpului.

Cea mai mare întrerupere din cadrul graficelor a fost reprezentată de către o mișcare de preț de 1.085 USD însemnând un procent de 12,47% din cadrul prețului Bitcoin la acea dată, iar cea mai mică întrerupere a fost de doar 5 USD. Media valorilor acestor diferențe a fost de 225 USD, reprezentând un procent de 2,87%.

Datele susțin totuși afirmația cum că există o corelație din care traderii de Bitcoin pot trage foloase. Analistul a menționat că în cazul în care fiecare dintre cele 100 de goluri analizate ar fi fost tranzacționat, atunci traderii ar fi fost stopped out de la 53 până la 100 de ori, făcând din această strategie una de pierdere, aceasta în ciuda garanției de 95% a faptului că golurile sunt în final acoperite.