Guvernul sud-coreean pregătește instrumente legale dedicate impozitării veniturilor realizate din vânzările de active cripto. Legislația specializată ce țintește tranzacțiile cripto este așteptată odată cu deschiderea noului sezon fiscal al anului 2020.

Autoritățile sud-coreene speră să impoziteze veniturile cripto

Nu până demult, Coreea de Sud a reprezentat una dintre cele mai active piețe de speculații cripto. Dar nu exista însă în acest sens nici un cadru direct de impozitare a câștigurilor realizate prin vânzarea de active digitale, potrivit știrii publicate de către The Korea Times. Ministerul Economiei și Finanțelor lucrează în prezent la construirea unei infrastructuri ce va deveni proiect de lege începând cu anul viitor.

„Discuții pe marginea acestui subiect au avut deja loc” a afirmat unul dintre reprezentanții Ministerului Economiei. „Proiectul de lege va fi revizuit și pregătit până la mijlocul noului an.”

Adunarea Națională a Coreei de Sud a lucrat de asemenea la un proiect de lege vizând procesul de impozitare în sectorul cripto. Un eventual astfel de proiect de lege ar avea drept urmare creșterea transparenței în cazul tuturor etapelor procesului de tranzacționare de criptomonede. În mod sigur, Coreea de Sud va încerca să colecteze taxe provenite din urma impozitării tranzacționării de active digitale.

În cazul în care legislația urmează aceeași abordare ca în cazul impozitării altor venituri, sud-coreenii ar trebui să furnizeze un istoric detaliat privind activitățile de tranzacționare de active digitale realizate până la acea dată. Exchange-urile cripto vor trebui de asemenea să țină o evidență separată în cazul fiecărui utilizator în parte, precum și să dețină informații personale detaliate.

Tranzacționarea anonimă nu mai este o opțiune

Marea majoritate a cripto exchange-urilor au deja implementată procedura KYC (Know Your Customer) în cazul oricărei tranzacții semnificative efectuate. Traderii coreeni își asociază deja conturile cripto cu cele bancare și realizează tranzacțiile direct în won-ul sud-coreean. În afara cazului ce implică exchange-uri descentralizate sau piețe obscure, a fost aproape imposibil realizarea de tranzacții în mod anonim în cursul anului 2019.

Taxarea Bitcoin (BTC) și a altor criptomonede se opune însă esenței criptomonedelor, ce sunt văzute ca existând în afara sferei monedelor fiat ce depind pe organismele guvernamentale. Totuși, vânzarea unei criptomonede generează monedă fiat și devine astfel subiect de impozitare.

Dar ideea de a întocmi o bază de date privind tranzacțiile efectuate și deținerile de cripto, de asemenea indică o încercare de exercitare de control asupra Bitcoin.

Dobânda coreeană aferentă tranzacționărilor cripto a înregistrat o scădere în anul 2019, cu un nivel mai scăzut decât în cazul won-ului coreean pereche.  

O parte a acestui proces este datorată unei activități diminuate în cadrul piețelor altcoin. BTC rămâne însă atractiv și totodată una dintre principalele surse de câștig ale anului 2019.

Won-ul sud-coreean a reprezentat un procent de 0.84 din cadrul volumului total de tranzacții BTC efectuate, în mod considerabil un nivel mult mai scăzut în comparație cu vârful său de activitate. Totuși, luna trecută a înregistrat fluctuații temporare în activitatea de tranzacționare, posibil prin înmânarea unor materiale autorităților fiscale locale.

Coreea de Sud se alătura unei lungi șir de țări ce au decis să înceapă urmărirea tranzacțiilor efectuate în sectorul cripto. Reglementările au o abordare mai agresivă când vine vorba de US IRS (Agenția de Administrare Fiscală a SUA), la fel este și în cazul altor organisme guvernamentale.