IBM a depus un brevet pentru un browser web bazat pe tehnologia blockchain, potrivit unor documente publicate pe 6 august de Oficiul pentru Brevete și Mărci din Statele Unite (USPTO). IBM a susținut că păstrarea unor înregistrări ale evenimentelor browser-ului pe o rețea blockchain peer-to-peer ar permite utilizatorilor să exercite un control mai mare asupra vieții confidențiale.

În cadrul sistemului propus, browser-ul companiei IBM va înregistra datele pe baza echipamentului selectat de utilizator, permițându-i să facă diferența dintre utilizarea de acasă și cea de la serviciu.

Brevetul sugerează că browser-ul poate colecta informații precum adresele URL accesate de utilizator, site-uri favorite, termeni de căutare și chiar tranzacțiile online. Aceste date vor fi apoi stocate pe o rețea blockchain.

Utilizatorii vor putea să-și ajusteze parametrii de culegere a datelor, în funcție de locația de unde este utilizatorul conectat, fie de acasă sau de la locul de muncă. Informațiile suplimentare care pot fi stocate pe blockchain includ performanța, geolocalizarea, instalarea de plugin-uri sau extensii și kit-uri de securitate.

Un alt caz de utilizare sugerat de IBM a implicat dezvoltarea unui sistem pentru detectarea și prezicerea încălcărilor de securitate bazate pe istoricul de navigare al utilizatorului. Acest sistem se va baza pe scanarea vulnerabilităților în timp real și pe algoritmi de detecție a programelor rău-intenționate. Conform brevetului, aceste funcții orientate către securitate vor permite browser-ului să ofere o experiență de navigare web mai sigură, oferind în același timp și un control mai mare. Browser-ul poate include și utilizarea token-urilor pentru validarea activităților de navigare ale unui utilizator.

Beneficiile potențiale includ o copie de rezervă viabilă a datelor utilizatorului în cazul în care sistemul eșuează și o securitate sporită în comparație cu arhitectura client-server existentă.

Tehnologia blockchain deja folosită de către browserele web

Browserele web au avut nevoie întotdeauna de extensii, cum ar fi MetaMask, pentru a se conecta la aplicațiile descentralizate care se bazează pe tehnologia blockchain.

Browser-ul propus de IBM va concura cu Opera, cândva o forță formidabilă în domeniul internetului. Compania a lansat recent browser-ul Opera Touch, care oferă un portofel cripto încorporat și suport nativ pentru Web 3.0 și aplicațiile descentralizate (dApp) fără a necesita un plugin pentru acestea. Browser-ul acceptă, de asemenea, token-uri ERC-20 și stablecoin-uri pentru efectuarea tranzacțiilor.

Un alt concurent este browser-ul Brave, lansat de către co-fondatorul Mozilla, Brendan Eich. În timp ce browser-ul vine cu un sistem de blocare al reclamelor în mod implicit, acesta recompensează utilizatorii cu Basic Attention Tokens (BAT) pentru vizualizarea de reclame discrete și sigure. Utilizatorii pot să-și cheltuiască token-urile BAT prin recompensarea proprietarilor de site-uri web și a creatorilor de conținut.

Brevetul IBM a fost creat la un an după ce nChain de la Craig Wright a introdus protocolul Metanet, care ar putea permite aplicațiilor off-chain, inclusiv browserelor web, să interpreteze datele on-chain.