Icon, o infrastructură pentru crearea de blockchain-uri și o punte de legătură între ele, încearcă să devină mai descentralizat. În prezent, Icon Foundation, nu numai că scrie tot codul, ci controlează și o mare parte de monede. Aceasta urmează să se schimbe odată cu lansarea mecanismului de guvernare ICONSENSUS.

Ideea din spatele acestei inițiative este de a oferi posesorilor de monede o putere de influență mai mare asupra rețelei și Icon Foundation. Pentru a încuraja utilizatorii să-și exercite noile drepturi de vot, fundația oferă 3 milioane ICX, în valoare de 570.000 USD pentru alegători.

În esență mecanismul de guvernare ICONSENSUS face din Icon o rețea delegated-proof-of-stake. Acest lucru înseamnă că deținătorii ICX aleg un grup de terți pentru a conduce rețeaua și folosesc un sistem de vot continuu pentru a se asigura că reprezentanții se comportă corespunzător. Se poate vota și în privința noilor actualizări ale rețelei.

Acest lucru este similar cu EOS, care folosește de asemenea o versiune delegated-proof-of-stake, dar în loc de 27 de reprezentanți, Icon va avea 100. În timp ce EOS răsplătește doar reprezentanții – nu alegătorii – Icon îi răsplătește și pe alegători.

Cadoul fundației Icon încearcă să încurajeze oamenii să se înscrie pentru perioada de pre-votare, unde reprezentanții sunt aleși inițial înainte de punerea în aplicare a mecanismului de consens. Pre-votul are loc în perioada 26 august – 24 septembrie. Prin acordarea acestor fonduri, suma de token-uri ICX pe care fundația o deține va scădea de la 112 milioane la 109 milioane.

Micșorarea procentului rețelei deținut de Icon Foundation, promovează descentralizarea și oferă mai multă influență la vot participanților la rețeaua Icon”, a declarat fundația într-un comunicat de presă.

Însă, având în vedere că fundația va deține în continuare 22% din numărul total de monede ICX și că sistemul va fi condus acum printr-un mecanism de vot care dă mai multă influență celui care deține mai mult ICX – Icon a ”slăbit strânsoarea”, dar nu cu mult.