Încă de la apariția lor, criptomonedele au fost transmise prin blockchain, care stă la baza tehnologiei de tip registru descentralizat. Totuși, analiștii de la JP Morgan afirmă, într-un articol scris de cei de la Bloomberg, că tehnologia blockchain poate cunoaște progrese mult mai mari, dincolo de spațiul criptomonedelor.

Criptomonedele au atras atenția sectorului finaniar, tehnologic chiar și a lumii politice, dar ce este cel mai important este ceea ce stă la baza lor, și anume, înregistrarea datelor și funcțiile de certificare oferite de blockchain, spune Joyce Chang, directorul executiv de cercetare globală la JP Morgan, într-un interviu din 28 ianuarie.

Joyce Chang a spus:

“Tehnologia blockchain nu va reinventa sistemele de plată globale, dar va aduce imbunătățiri substanțiale. Un moment important în dezvoltare va fi atins în următorii 3-4 ani și se va axa mai mult pe domeniul financiar.”

Totodată, directorul executiv evidențiază folosirea mult râvnitei tehnologii blockchain de către băncile spaniole, în special banca Santander și BBVA. Cei de la Santander au fost caracterizați drept “pionerii implementării tehnologiei blockchain”, într-un raport făcut de analiștii de la JP Morgan, condusi de Chang.

Conform raportului, BBVA este “prima bancă din lume care a folosit tehnologia blockchain pe tot parcursul procesului oferirii unui împrumut corporativ de 75 milioane Euro ($86M).”

Joyce Chang a adăugat că tehnologia blockchain încă mai prezintă anumite probleme precum: scalabilitatea, încorporarea, rentabilitatea și regularizarea, acestea fiind provocări majore în această industrie.

Monedele virtuale, care încă rămân cele mai populare aplicații ale tehnologiei blockchain, au mers pe un trend de scădere, Chang afirmând că volumul de tranzacționare al criptomonedelor a scăzut și comercianții nu le-au adoptat.

Ea a identificat faptul că problemele de reglemantare sunt principalele obstacole în adopția criptomonedelor, spunând: ”a fost dificil să trecem prin procesul de reglementare.”

Chang a concluzionat că tehnologia blockchain ar trebui să fie facută independentă de monedele digitale pentru a vedea un progres mai mare. În cuvintele ei:

“Trebuie să separăm tehnologia blockchain de criptomonede.”

Recent, analiștii de la JP Morgan, au afirmat de moneda favorită pe piața cripto, Bitcoin, că nu valorează suficient de mult pentru a acoperi costurile producției, excepție făcând prețurile scazute ale energiei din China. Astfel, calculând costul minării unui Bitcoin, analiștii au ajuns la suma de $4.060, în timp ce pe piața cripto Bitcoin se tranzacționează sub $3.500 la momentul de față.