Doi legiuitori din SUA doresc să încadreze stablecoin-urile în categoria titlurilor de valoare. Dat fiind faptul că proiectul Libra ar prefera adoptarea stablecoin-urile susținute de fiat în locul unui singur token susținut de diferite monede naționale, proiectul cripto propus ar putea întâmpina un nou obstacol venit din partea normelor de reglementare a acestui sector.

Între timp, legiuitorii susținători ai noului proiect de lege afirmă că monedele stablecoin ar trebui clasificate drept titluri de valoare în vederea protejării utilizatorilor. În cazul în care legea ar fi promulgată, proiecte stablecoin precum Libra ar putea intra sub incidența sferei unor reglementări severe privind titlurile de valoare.

Criticii acestei mișcări au afirmat că astfel de măsuri nu fac decât să slăbească și mai mult poziția statului vizavi de sectorul financiar digital aflat în plină dezvoltare. Câțiva dintre cei ce au făcut comentarii acuză de mult timp organismele de reglementare de obstrucționarea procesului de inovare din spațiul cripto și blockchain al SUA.

Libra își menține afirmația cum că proiectului stablecoin propus este un produs. De asemenea, asociația a progresat în demersurile sale privind dezvoltarea unui sistem de plăți, lansând recent actualizări cu privire la stadiul în care se află procesul de testare și oferind detalii cu privire la numărul de tranzacții efectuate până în prezent.

Legiuitorii vor ca stablecoin-urile să clasificate drept titluri de valoare

Doi reprezentanți ai statului Texas, Lance Gooden și Sylvia Garcia, au propus un proiect de lege ce clasifică monedele stablecoin ca făcând parte din categoria titluri de valoare. Denumit „Actul de Gestionare a Monedelor Stablecoin și Titlurilor de Valoare din 2019”, proiectul de lege ce este susținut de reprezentanți ai ambelor părți, ar putea constitui un nou obstacol în domeniul de reglementare pentru proiecte stablecoin cum este Libra. Conform știrilor publicate, Garcia a afirmat:

„Gestionarea proiectelor stablecoin, așa cum este Libra, presupune înțelegerea faptului că acestea sunt în mod evident titluri de valoare, aflate sub incidența legislației în vigoare. Legislația pur și simplu clarifică acest statut pentru a înlătura orice fel de ambiguitate.” 

Reprezentantul Gooden, co-susținător al noului proiect de lege, a venit în întărirea celor spuse anterior, reliefând necesitatea unei clarificări furnizate de către Congres în vederea stabilirii unui cadru legislativ clar aplicat stablecoin-urilor, mai ales în prezent, când instituții tradiționale oferă aceste criptomonede consumatorilor.  

Dante Disparte, șeful departamentului de politici și comunicări al Asociației Libra a afirmat într-un email:

„Menținem afirmația făcută anterior conform căreia procesul de inovare responsabilă din domeniul serviciilor financiare și neglijențele din domeniul reglementărilor nu se află în competiție. Sistemul de plăți Libra a fost conceput de la bun început pentru a servi drept infrastructură pentru efectuarea de plăți, ceea ce va putea permite miliardelor de oameni din afara rețelei să folosească acest serviciu. Moneda Libra este doar un mijloc asociat unui sistem de plăți ce se desfășoară instantaneu, cu impedimente minime și încredere sporită.”

Rămâne totuși neclar ce fel de token va fi utilizat până la urmă în cadrul acestui proiect. În luna octombrie a anului 2019, asociația a dat de înțeles faptul că este posibil să abandoneze planul original de dezvoltare a unui singur token susținut de mai multe valute naționale în favoarea unei criptomonede stablecoin susținută fiat.

Proiectul înaintat Congresului reprezintă doar un nou tip de inițiativă din trendul avut de autoritățile guvernamentale din țările de vest de a formula reglementări ce îngreunează și mai mult desfășurarea proiectelor stablecoin. Câteva astfel de organisme din SUA, precum și organizații internaționale cum este forumul G-20 și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stablecoin-uri.