Scăderea prețului BTC a continuat și astăzi, moneda testând suportul de 7.750 USD. Totul a început ieri, odată cu spread-ul (diferența dintre prețul de cumpărare <ask> și prețul de vânzare <bid>) în creștere de pe BitMEX și contractele futures lichidate continuu.

Impulsul negativ experimentat de către criptomonedă nu a fost o surpriză pentru mulți traderi, însă viteza cu care a avut loc a fost neașteptată. Conform rapoartelor furnizate de CryptoQuant, un furnizor de soluții de date on-chain, acest lucru poate fi atribuit în mare măsură contractelor în valoare de 700 de milioane de dolari ce au fost lichidate în acest declin.

Retragerile de Bitcoin de pe BitMEX acționează ca indicatori principali pentru aceste lichidări în masă și volatilitatea crescută. Fiind una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare, BitMEX este cunoscut pentru influențarea prețurilor BTC.

Retragerile de pe Bitmex au un efect destul de ”accentuat” asupra volatilității BTC, ceea ce la rândul său poate determina aprecierea prețului, precum și deprecierea, datorită politicii speciale de retragere a exchange-ului. În timp ce depozitele sunt disponibile non-stop, retragerile se realizează o singură dată pe zi, la ora 13:00 UTC.

În acest interval de timp mic, fluxurile de ieșire tind să depășească cu mult intrările. În urma acesteia, are loc o deficiență de lichiditate și o creștere a spread-ului. Aceste atribute determină pozițiile deschise de pe BitMEX să fie expuse la o lipsă de lichiditate și la lichidări în cascadă.

Când fluxul de retrageri de pe BitMEX depășește un anumit punct, potențialul acestor mișcări mari crește semnificativ. Pe baza datelor on-chain, se pare că atunci când sunt retrași peste 5.000 BTC într-o singură zi, expunerea la această volatilitate crește radical.

Aruncând o privire rapidă asupra datelor de la CryptoQuant referitoare la retragerile și depunerile de BTC de la BitMEX din data de 14 noiembrie 2018, 19 aprilie și 25 septembrie (acum două zile) se poate observa că există o corelație clară între volatilitate și retrageri.

În aceste zile, volatilitatea prețului a avut loc într-o perioadă scurtă de timp după retragerea zilnică de la ora 13:00 UTC.

Odată ce lichiditatea a scăzut, prețul Bitcoin a răspuns rapid. Pe 24 septembrie, pe lanț a fost înregistrat faptul că 49.141 BTC au fost retrași din portofelul BitMEX. Volatilitatea a urmat în 5 ore, prețul scăzând peste 8%. Datorită preciziei datelor on-chain, putem vedea blocul exact la care a retragerile de pe BitMEX au atins cote maxime.