Rețeaua Bitcoin Lightning poate avea un caz de utilizare dincolo de plățile mai rapide și scalabile.

Săptămâna trecută, dezvoltatorul Lightning Labs, Joost Jager, a dezvăluit un nou concept: Whatsat, o versiune a rețelei care poate fi folosită pentru a trimite mesaje confidențiale.

Ca și Bitcoin, conceptul este rezistent la cenzură. Însă, spre deosebire de aplicațiile criptate care transformă mesajele în texte ilizibile, nu există nicio entitate centrală care să împiedice utilizatorii să folosească rețeaua.

Jager a transmis:

”Lightning este o rețea peer-to-peer la care poate participa oricine. Nu există nicio entitate centrală care să aibă puterea de a decide ce utilizatori au voie să comunice”.

Mesageria privată este un subiect important în era digitală, deoarece este ușor pentru rău-făcători să intercepteze mesajele care nu sunt criptate. Aplicațiile precum Signal și Wire oferă utilizatorilor mai multă confidențialitate, însă mesageria privată este încă departe de a fi în punctul său maxim din punct vedere tehnologic.

”Îmi place să compar mesageria privată cu a vorbi cu cineva în persoană. Putem face acest lucru fără a cere permisiunea”, a argumentat Jager. ”Este o libertate atât de naturală, încât chiar nu ne dăm seama cât de importantă este. Pe măsură ce noi oamenii continuăm să ne digitalizăm în fiecare zi, cred că are sens să extindem această libertate în domeniul digital.”

Whatsat este un proiect la care Jager lucrează din pasiune și nu pentru Lightning Labs. Aplicația este într-un stadiu incipient și în prezent nu poate fi utilizată cu Bitcoin reali.

Un sistem de mesagerie accidental

Jager a spus că a fost întotdeauna posibilă adăugarea de date suplimentare în cadrul plăților Lightning. Însă o modificare recentă la specificațiile Lightning a standardizat modul în care funcționează acest sistem încorporat de mesagerie, astfel încât software-ul LN să rămână compatibil.

Există și alte tehnologii care pot fi folosite pentru descentralizarea mesageriei, a spus Jager, dar el susține că există unele avantaje încorporate în Lightning pe care alte aplicații nu le au.

”Lightning nu este singura cale de a descentraliza acest lucru, dar are avantajul că este și o rețea de plăți”, a spus el. ”Rularea oricărui serviciu centralizat sau descentralizat costă bani și cu Lightning, este ușor să plătiți pentru asta pe fiecare mesaj.”

Pentru platformele de chat și rețelele de socializare este dificil să obțină ”efecte de rețea”, prin care devin exponențial mai utile pe măsură ce mai multe persoane le folosesc, însă combinarea plăților și a mesajelor ar putea ajuta Lightning.

”Întrebarea este la câte rețele peer-to-peer doriți să participați. Lucrurile sunt simplificate dacă obțineți cele două utilizări majore – plățile și chat-ul – într-o singură rețea”, a spus Jager.

Este o provocare să atragi cât mai multă lume într-un astfel de proiect, a susținut Sjors Provoost de la Bitcoin Core pe Twitter. El a sugerat crearea unor poduri-legătură, astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiți să descarce un program nou pentru a participa la chat-ul Lightning.

Mesajele trimise prin LN sunt gratuite deocamdată. Whatsat ”se bazează pe faptul că nu există nicio taxă dacă o plată este eșuată. Plata ajunge la destinatar, destinatarul extrage mesajul și nu se efectuează plata”, a spus Jager. Însă, dacă el sau alții ar trebui să dezvoltă ideea în continuare, nu este clar cum vor evolua comisioanele LN în timp.

”Rețeaua nu este încă matură și încă trebuie stabilite comisioane realiste. Este greu să oferi o estimare acum cu privire la costurile reale ale rulării unui nod de rutare în viitor”, a spus Jager.

Conform datelor publice despre rețea, plățile LN costă în prezent în medie 0.0001 satoshi, un singur satoshi (1 sat = 0.00000001 BTC) în prezent valorează o sumă infimă de fiat.

”Cu siguranță, există oameni dispuși să plătească pentru asta, dar care ar fi prețul corect?”, a întrebat Jager. ”Să presupunem că un utilizator trimite în medie 30 de mesaje pe zi. Aceasta se reduce la aproximativ 1 satoshi per mesaj, la rata actuală de schimb pentru BTC”.

Adică aproximativ 1 dolar pe an.

”Dacă rețeaua Lightning se maturizează într-un sistem care poate gestiona plăți de un satoshi, cred că pe viitor un sistem permisssionless de mesagerie confidențială poate fi tangibil”, a spus Jager.