Blogul Columbia Law School a efectuat o anchetă care a constatat că majoritatea companiilor care pretindeau că dezvoltă ”sisteme blockchain” nu au mai dezvoltat niciun proiect în acest sens. De multe ori, aceste anunțuri au fost făcute pentru a spori performanța acțiunilor în condiții dubioase.

Câțiva cercetători de la Columbia Law School au ajuns la concluzia că, în ciuda faptului că multiple companii au promis ”proiecte blockchain” între 2009 și până la jumătatea anului 2018, ”puține firme au dezvoltat cu succes proiecte blockchain”.

Cercetarea face referire la declarația făcută de președintele SEC, Jay Clayton, care a evidențiat o ”tendință în creștere a expunerii în industria blockchain de la firme publice, fără a avea evidențe semnificative înspre acest sector.” Prin urmare, cercetătorii au căutat să confirme comentariile lui Clayton.

Potrivit cercetătorilor, 736 de formulare (de tip 8-K) au fost înregistrate conținând cuvintele blockchain”, bitcoin sau cryptocurrency”, emise în total de către 224 de înregistrați unici la SEC. Întreprinderile care menționează doar acești termeni în scopuri speculative tind să fie vagi în descrierile lor.

Mai mult, echipa a constatat că cele mai multe anunțuri 8-K legate de blockchain au fost efectuate în perioada hype-ului din 2017. Acest lucru a determinat unele nedumeriri. În total, echipa a spus că 77% din toate persoanele care au efectuat 8-K au fost doar speculative și făcute din oportunism. În aproape toate cazurile, toate reacțiile pozitive s-au inversat în termen de 30 de zile. Cu toate acestea, studiul confirmă că aceste mențiuni ”speculative” despre blockchain de către companii au continuat până în trimestrul II 2018.

Cel mai notoriu exemplu este cazul Long Island Iced Team care și-a schimbat numele în ”Long Island Blockchain”. Compania este în prezent investigată de către FBI.

Datorită ”maniei blockchain”, cercetătorii au remarcat cum unii investitori mai importanți și reticenți față de cripto erau dornici să se implice indirect cu acest sector prin valori mobiliare tranzacționate public.

Cererea mare, dar limitată de titluri de capital în firmele blockchain, a dus la o majorare a prețurilor.

Totuși, asta nu înseamnă că tot acest hype blockchain a fost degeaba. Vestea bună este că aceste firme oportuniste și-au pierdut interesul față de sectorul blockchain pe la sfârșitul anului 2018. Cele care și-au respectat promisiunile au sfârșit prin crearea propriilor blockchain-uri, precum a făcut IBM.