Mike Novogratz, fostul partener al Goldman Sachs și fondatorul băncii comerciale cripto Galaxy Digital, a argumentat faptul că moneda Bitcoin ocupă un loc unic în lumea criptomonedelor. Novogratz a făcut aceste observații în timpul unui interviu acordat celor de la Bloomberg TV pe 13 februarie.

Reflectând asupra proliferării activelor cripto, multe dintre acestea încercând să se confrunte cu funcția de store of value” a monedei Bitcoin, Novogratz a susținut că:

“Sunt 118 elemente în tabelul periodic și un singur element este aur […] Bitcoin va fi aurul digital, un loc unde ai bani suverani, nu sunt ai Statelor Unite, nu sunt ai Chinei, sunt suverani. Suveranitatea are un preț mare, așa ar și trebui.”

Fără a oferi un motiv pentru unicitatea monedei Bitcoin, Novogratz, a sugerat că, în timp ce tehnologia blockchain oferă, în principiu, un sistem robust pentru schimbul sigur de valori, nu toate criptomonedele trebuie să se bazeze pe potențialul ei maxim de securitate. Spre deosebire de aurul digital, el a presupus că, monedele digitale tranzacționabile mai puțin valoroase pot evolua mai mult, schimbând securitatea cu  îmbunătățirea eficienței.

Bitcoin, ce s-a stabilit recent între $3 400 și $3 600, se îndreaptă către un preț de fond minim, iar Novogratz a argumentat că, are un potențial de creștere semnificativ. Citând $8 000 ca fiind un preț realizabil pe termen mediu, Novagratz, cu toate acestea, a considerat că “nu vom ajunge înapoi la suprafață,” în sensul de creștere, pe termen mediu, la nivelul prețului din decembrie 2017 – ianuarie 2018.

Reflectând la prelungita iarnă cripto, Novogratz glumea cu privire la ultimul an ce ne-a demonstrat “cât de dureros poate fi acest bear market.” Acum că frenezia a dispărut – și odată cu ea și valorile exagerate ale miilor de monede digitale – antreprenorul a sugerat că industria, în ansamblu, este pregătită să treacă printr-o schimbare structurală de la “o revoluție a oamenilor la una instituționalizată/ condusă de un cadru instituțional.

Novogratz a remarcat faptul că infrastructura critică pentru investitorii instituționalizați, pentru a deveni confortabili cu spațiul cripto, se formează gradual – deși temporar încetinită de închiderea recentă a guvernului Statelor Unite. Viitoarele soluții de custodie, de la New York Stock Exchange (NYSE) – operatorul platformei de tranzacționare Bakkt deținută de ICE și platforma de tranzacționare de active digitale a gigantului în domeniul investițiilor, Fidelity, arată că implicarea instituțională “de abia începe”, a spus el.

Conform unor rapoarte, în timp ce instituțiile financiare tradiționale precum Fidelity încep să pășească spre sectorul cripto, firmele veterane ale industriei cripto, precum serviciul de exchange și portofelul platformei Coinbase au introdus, de asemenea, propriile soluții de custodie pentru clienții instituționalizați.

Perspectiva lui Novogratz este împărtășită de analiști importanți, precum auditorul din Big Four, KPMG, cu bazele în Olanda, care, toamna trecută, a argumentat că instituționalizarea este “următorul pas necesar pentru ca sectorul cripto să creeze încredere și să crească.”