Conform unui raport publicat de către CoinShares Research, în cadrul industriei de minare de Bitcoin (BTC) este folosită cu precădere energia provenită din surse regenerabile cum este cazul hidroenergiei, energiei eoliene, energiei solare, iar aceasta ar putea conduce în final la expansiunea producției de energie regenerabilă.

Astfel, fermele de minat Bitcoin sunt cumpărătorul de ultimă soluție la care recurg producătorii de energie provenită din surse regenerabile, întrucât acestea cumpără acea cantitate de energie care în condiții normale ar rămâne neutilizată sau fără posibilitatea de a i se acoperi costurile de producere. În felul acesta, proiecte neprofitabile de producție de energie regenerabilă ar putea fi convertite în afaceri profitabile potrivit afirmațiilor făcute de către CoinShares Research. De asemenea, proiecte pe termen lung privind producerea de energie regenerabilă ar putea fi dezvoltate ulterior în baza cererii existente de energie din partea sectorului de minare Bitcoin (BTC).

Minarea de Bitcoin susținută de surse regenerabile

Într-adevăr, CoinShares Research a descoperit că 73% dintre fermele de minat Bitcoin (BTC) utilizează energie provenită din surse regenerabile. Fermele de minat din provincia Sichuan unde este amplasată o hidrocentrală, sunt responsabile de producerea a unui procent de 54% din rata globală de hash și utilizează 90% hidroenergie din totalul energetic necesar desfășurării activității. În cadrul altor regiuni din China utilizarea energiei provenită din surse regenerabile reprezintă un procent de 44% din totalul energetic necesar incluzând și alte surse de proveniență, cum sunt puterea eoliană sau puterea solară. În celelalte țări ale lumii gradul de adopție al utilizării energiei regenerabile este de doar 18%.

În principal, cea mai mare parte a proceselor ce generează rata de hash sunt concentrate în cadrul regiunilor din China unde energia hidraulică poate fi procurată la un cost relativ mic, iar în general, firmele majore de minat din întreaga lume sunt de obicei locate în apropierea unei surse puternice de energie regenerabilă. Astfel de surse sunt: energia solară a deșertului marocan, energia eoliană din regiunea Siberiei și energia hidraulică produsă în China sau în oricare alt colț al lumii unde există un râu potrivit construirii unei hidrocentrale.

Aceste informații par să demonteze argumentul potrivit căruia minarea de Bitcoin (BTC) ar influența negativ mediul înconjurător pe termen lung, iar aceasta datorită impulsionării dezvoltării de infrastructură necesară producerii de energie regenerabilă.