Condițiile pieței și costurile energiei electrice au redus substanțial rentabilitatea minării criptomonedelor. În consecință, atât minerii ce operează la un nivel mic, cât și cei care operează la un nivel mare, sunt obligați să se orienteze către energii regenerabile pentru a reduce costurile minării.

Viitorul minării cripto se bazează pe energia solară

Minerii de criptomonede au încercat să-și minimizeze costurile încă de la apariția monedei Bitcoin (BTC). Acum, din cauza condițiilor de piață nefavorabile, acest demers a devenit esențial.

În consecință, unii mineri utilizează acum energia solară pentru a-și desfășura operațiunile. De exemplu, utilizatorul Reddit ”cadese” susține că folosește panouri solare pentru a reduce semnificativ costurile – afirmând:

”Minatul monedei Bitcoin mă forțează să mă orientez către energia solară. Tocmai mi-am instalat panouri solare pentru a-mi pune în funcțiune aparatele de minat pe timpul zilei. Nu numai că locuința mea se încălzește, dar am redus costurile minării cu 75%. De ce? Pe lângă faptul că este cea mai ieftină formă de energie, scap și de costul de transfer al rețelei și de taxe (=75%!).”

Minarea Bitcoin cu energie regenerabilă este mult mai răspândită decât s-ar crede.

În noiembrie 2018, CoinShares Research a publicat un  whitepaper (raport ce informează cititorii în mod concis despre o problemă complexă și prezintă filosofia autorului în această privință) ce a examinat tendințele, costurile și consumul de energie aferente minării monedei Bitcoin. Potrivit autorilor, studiul arată că majoritatea activităților de minare se produc în regiuni ce au la dispoziție surse de energie regenerabilă. Mai mult decât atât, raportul subliniază că aproximativ 80% din aceste operațiuni sunt realizate cu ajutorul energiei regenerabile.

Energie regenerabilă pentru a alimenta revoluția criptomonedelor

Utilizarea panourilor solare devine o soluție din ce în ce mai rentabilă față de electricitatea tradițională. De exemplu, Azultec Cube300promovează faptul că minerii pot genera criptomonede prin folosirea ”energiei regenerabile și să recupereze până la 72% din căldura generată.”

Pentru minerii ce operează la un nivel mic, o gamă tot mai largă de soluții devine disponibilă. De exemplu, Cryptosolartech este un proiect ce are ca obiectiv principal dezvoltarea celei mai mari ferme de minat ce operează pe energii regenerabile. Conform site-ului Cryptosolartech:

”La Cryptosolartech ne bazăm pe 3000 de ASIC-uri specializate ce concurează cu pool-uri de minat mari, datorită faptului că avem cel mai bun echipament și tehnologie de pe piață. Aparatele noastre de minat sunt alimentate cu energie regenerabilă produsă de propriile centrale fotovoltaice, făcând astfel ca activitatea să fie eficientă și durabilă.”

Companii precum Solar Alliance Energy Inc. – un furnizor de instalații solare rezidențiale, comerciale și industriale – se bazează pe rolul uimitor pe care îl poate juca energia regenerabilă in susținerea dezvoltarii industriei cripto.

În noiembrie 2018, Solar Alliance Energy a semnat o convenție în Murphyboro, Illinois, cu NuYen Blockchain cu scopul de a dezvolta o infrastructură de minat criptomonede in Murphysboro, Illinois. Acest proiect susține inițiativa Renewing the Murphysboro Community Through Green Energy Jobs.