1. Ce sunt stablecoin-urile?

Stablecoin-urile (monedele stabile) sunt un nou tip de criptomonede care au adesea valoarea legată de un alt activ.

Aceste monede pot fi legate de o valoare de tip fiat, cum ar fi dolarul american, alte criptomonede, metale prețioase sau o combinație a celor trei. Fiat pare a fi cea mai populară opțiune de pe piață acum, ceea ce înseamnă că o unitate a unui stablecoin este egala cu 1 USD.

Monedele stabile” sunt concepute pentru a face față volatilității inerente observate la prețurile monedelor. Acestea sunt, în mod normal, garantate, ceea ce înseamnă că numărul total de stablecoin-uri în circulație este susținut de activele deținute în rezervă. Pur și simplu, dacă există circa 500.000 de monede în circulație, ar trebui să existe cel puțin 500.000 USD într-o bancă.

Luând ca exemplu Bitcoin care trece prin scăderi abrupte și creșteri pe măsură, adepții consideră că monedele stabile ajută la eliminarea îndoielii cu privire la ratele de conversie – făcând criptomonedele mai practice în ceea ce privește achiziționarea de bunuri și servicii.

Printre cele mai cunoscute monede stabile se află și Tether (USDT), TrueUSD (TUSD), Gemini Dollar (GUSD) și USD Coin a celor de la Circle și Coinbase (USDC). Cererea pentru astfel de monede a crescut. În decembrie, patru monede stabile au înregistrat o creștere de 5 miliarde de dolari în tranzacții la nivel mondial în doar trei luni – cu o creștere de 1,032% în noiembrie, comparativ cu două luni mai devreme.

2. Deci, cum funcționează?

După cum sugerează și numele, stablecoin-urile sunt proiectate să aibă un preț sau o valoare consistentă în timp.

Există trei modalități diferite de a realiza acest lucru – furnizarea unui compromis între stabilitatea monedelor fiat și beneficiile descentralizate pe care le oferă monedele virtuale. În lipsa banilor stabili, luarea unui împrumut în timp ce folosiți cripto ca garanție poate fi riscantă, deoarece activele utilizate pentru a vă asigura împrumutul pot ajunge să rămână fără valoare într-un interval scurt de timp. De asemenea, imaginați-vă cum ar fii să primiți salariul în cripto, iar prețurile să înceapă să scadă dintr-o dată. De exemplu, ar fi ca și când ai vedea că prețul laptelui a crescut de la 1 USD la 3 USD peste noapte, acest lucru însemnând că banii și-au pierdut din valoare.

Primul tip de ”monedă stabilă” este garantat prin intermediul fiat. Pentru fiecare monedă stabilă, 1 USD este păstrat în siguranță de un custode central, cum ar fi o bancă. Asta înseamnă că, teoretic, ar trebui să puteți să faceți schimb între cele două fără prea mari eforturi sau cheltuieli. În alte cazuri, mărfurile au fost folosite ca o modalitate de garantare a criptomonedei, guvernul Venezuelei dezvăluind planurile de lansare a Petro – o monedă a cărei valoare este legată de prețul unui baril de petrol. Din păcate, lansarea Petro a fost întârziată și se confruntă cu un succes mixt.

Apoi, mai sunt și monedele acoperite prin cripto. “Dar, stai așa!”, vei spune. “Asta nu înseamnă că volatilitatea prețurilor este încă posibilă ?!” Într-o anumită măsură, da – dar unii furnizori încearcă să abordeze această problemă prin “supragarantare”, ceea ce înseamnă că o monedă în valoare de 2 dolari este depusă spre păstrare pentru fiecare unitate a unui stablecoin. Acest lucru poate contribui la menținerea în viață a descentralizării, absorbind impactul oricăror fluctuații, dar un dezavantaj este că pot fi necesare cantități imense de capital pentru a le crește.

În cele din urmă, există ”monede stabile” negarantate, care elimină cu totul ideea de a avea rezerve. Aceste tipuri de active văd ideea de contracte smart asumându-și un rol asemănător rezervei bancare. Acestea monitorizează oferta și cererea de cumpărare a monedelor care circulă atunci când prețurile sunt prea scăzute și emit noi monede când valoarea crește prea mult. Scopul final este de a menține prețurile în concordanță cu cele ale unui activ fix, cum ar fi dolarul american.

Indiferent ce tip de metodă este folosită, este de remarcat că stabilitatea este mai mult un scop decât o trăsătură inseparabilă.

3. De ce au devenit atât de populare?

Deoarece elimină incertitudinea consumatorilor – în special în ceea ce privește conversiile.

Acestea oferă tipul de predictibilitate pe care multe țări se luptă să o atingă cu monedele naționale – de aceea, Venezuela, luptând împotriva hiperinflației și instabilității politice, a decis să lanseze propria criptomonedă.

Monedele stabile oferă proprietarilor un loc sigur pentru a-și păstra activele ori de câte ori există scăderi majore în lumea cripto. Consumatorii pot converti rapid și ușor criptomonedele necondiționate la monede stabile atunci când sunt îngrijorați de direcția piețelor, eliminând astfel necesitatea revenirii la o monedă fiat. Aceste conversii pot fi, de asemenea, mai puțin costisitoare față de schimbul de la cripto la fiat, deoarece scoate taxele de tranzacționare ale procesatorilor precum și ale băncilor din ecuație.

La începutul lunii aprilie, Tether a atins un nivel record al tranzacțiilor zilnice – și, potrivit CoinMarketCap, TUSD chiar a început să ajungă Bitcoin, cu un volum de tranzacționare de 9.4 miliarde de dolari raportat la 10.2 miliarde de dolari (BTC).

O parte din popularitatea crescândă a stablecoin-urilor poate varia în funcție de modul în care exchange-urile cripto, principalele puncte de acces pentru mulți consumatori, încep să se implice în creșterea conștientizării pieței. A fost recent anunțat faptul că OKEx, cel de-al șaselea cel mai mare exchange, intenționa să lanseze propria monedă stabilă. De asemenea, Binance, cel mai mare exchange din lume, a extins agresiv perechile de tranzacționare pe care le oferă. În noiembrie, a rebrand-uit piața Tether (USDT) pe piața stablecoin-urilor – și a anunțat, ulterior, că va include o gamă mai largă de monede stabile. Explicându-și raționamentul într-o postare de pe blog, Binance a spus: ”În ultimele luni, spațiul stablecoin-urilor a evoluat foarte repede”.

4. Sunt stablecoin-urile lipsite de controverse?

Nu – și acest lucru este în parte datorat problemelor de transparență care au apărut.

Tether este una dintre stablecoin-urile controversate din ultimii ani, iar acest lucru s-a întâmplat din mai multe motive. Un studiu realizat de cadre universitare a susținut că moneda a fost folosită pentru a ”manipula prețurile criptomonedelor” în timpul boom-ului din 2017, cercetătorii susținând chiar că jumătate din prețul Bitcoin din luna decembrie a acelui an se datorează Tether.

De asemenea, au fost ridicate întrebări dacă Tether are în rezervă suficienți bani pentru a-și garanta toate ”monedele emise”. În acest sens, un audit neoficial ce a avut loc în iunie 2018 părea să confirme că rezervele sale erau în ordine. Un semnal de alarmă pentru entuaziaștii cripto a fost tras în martie 2019, când Tether a părut să dilueze afirmațiile că moneda sa stabilă era pe deplin susținută de dolari americani.

Alți susținători ai ”monedelor stabile” – cum ar fi Jeremy Allaire de la Circle, care au lansat USDC în toamna anului 2018 – au cerut un ”standard deschis pe care multe companii îl pot pune în aplicare”. El a adăugat că un nivel ridicat de auto-guvernanță ar oferi liniște utilizatorilor, ar ajuta să transforme economia globală în tokens valute digitale și ar rezulta într-un ecosistem al industriei cripto care ar fi mult mai eficient față de fiat.

Alți critici susțin că existența stablecoin-urilor are potențialul de a submina criptomonedele clasice, care au muncit din greu pentru a-și dezvolta propria economie și a acumula valoare timp de mulți ani. Deși acestea sunt menite să acționeze ca un paradis sigur pentru consumatorii cripto, faptul că moneda stabilă garantată prin cripto nu va atrage prea multe beneficii financiare este văzut ca un defect major de unii.

5. Cine altcineva emite stablecoin-uri?

Toată lumea – de la bănci până la rețelele sociale intră în acțiune.

Chiar dacă directorul executiv al Chase, JPMorgan, se pare că a numit Bitcoin ca fiind o fraudă, banca americană a prezentat recent planurile de lansare a unui stablecoin pentru a accelera timpul de decontare atunci când tranzacțiile au loc pe plan internațional.

Deși unii comentatori cripto au privit pasul gigantului financiar ca fiind un semnal al potențialului monedelor stabile, alții – cum ar fi CEO-ul Ripple – a atacat «moneda JPM» ca fiind lipsită de interoperabilitate, ceea ce înseamnă că sunt slabe șanse ca alte bănci să adopte tehnologia. Anthony Pompliano, fondatorul Morgan Creek Capital Digital, a mers un pas mai departe – folosind podcastul său pentru a avertiza că „ar trebui să facem tot posibilul pentru a preveni“ ca JPMorgan Chase să aibă succes cu asta, deoarece ar însemna oferirea încrederii unei bănci de pe Wall Street, ”care a fost acuzată anterior de infracțiuni financiare.”

În altă ordine de idei, IBM a lansat World Wire în colaborare cu Stellar (emitentul XLM) – cu scopul de a construi o rețea de plăți transfrontaliere. Aici, băncile internaționale pot crea propriile monede stabile, susținute de moneda locală, iar instituțiile din Brazilia, Coreea de Sud și Filipine și-au arătat deja interesul.

Nu am fi putut încheia fără a menționa Facebook, care a angajat zeci de ingineri pentru a dezvolta o monedă stabilă pe care utilizatorii să o folosească pentru trimiterea banilor către prieteni și familie. Acest lucru ar putea ajuta rețeaua socială să trimită unde de șoc în industria remitențelor, permițând celor care lucrează în străinatate să transfere bani plătind taxe mult mai mici. “Moneda Facebook” ar putea fi o binecuvântare pentru companie în încercarea lor de a ieși din scandalurile privind confidențialitatea și să găsească surse de venituri dincolo de publicitate. Potrivit CNBC, un analist crede că moneda digitală a platformei de socializare ar putea genera un venit suplimentar de 19 miliarde de dolari până în 2021, asta dacă planurile sunt duse la capăt.

6. Pot fi stablecoin-urile cu adevărat descentralizate?

Anumiți furnizori cred că au făcut un compromis.

Unii adepți ai monedelor stabile sunt preocupați de faptul că garantarea unei criptomonede prin intermediul dolarului american va însemna că vor fi legate sistemului bancar american. Acest lucru înseamnă că trebuie să se bazeze pe o infrastructură centralizată – adică tocmai ceea ce Satoshi Nakamoto a vrut să evite atunci când și-a prezentat viziunea cu mai mult de un deceniu în urmă.

Equilibrum susține că a reușit să abordeze acest fenomen, asigurându-se că moneda sa stabilă, EOSDT, are o rată de garantare de peste 170%. Adică s-au asigurat că o unitate de EOSDT este egală cu 1 USD. Compania a declarat că structura sa oferă ”primul stablecoin descentralizat din lume, construit pe platforma EOS.” Adică au încercat să rezolve problemele legate de siguranță și scalare.

În prezent, numai EOS poate fi folosit ca și garanție, dar platforma speră să ajungă la o soluție cross-chain, iar în timp să accepte o mulțime de alte criptomonede ca și acoperire pentru EOSDT.

Odată cu lansarea de noi stablecoin-uri, precum și odată cu creșterea volumelor de tranzacționare, acesta este un segment al industriei cripto care ar putea crește în următorii ani. Fără îndoială, vor apărea cazuri noi de utilitate, oferind consumatorilor, care au fost sceptici cu privire la utilizarea monedelor virtuale până acum, o nouă tentație.