Compania bancară japoneză SBI Holdings Inc. a realizat o relație de capital cu Fukushima Bank Ltd. În cadrul noului parteneriat, creditorul regional va integra aplicația de plată MoneyTap, de la Ripple.

Anunțul precizează că MoneyTap va ajuta Fukushima Bank la îmbunătățirea confortului clienților, în același timp reducând și costurile operaționale.

Conform raportului The Japan Times, SBI va deveni acționarul principal al băncii, în urma achiziționării a 18% din acțiuni. Fukushima Bank s-a străduit să găsească o cale spre rentabilitate, iar acordul recent ar putea ajuta în această direcție.

Per total, 45 din 105 bănci regionale din Japonia rămân neprofitabile pentru al 2-lea an consecutiv din cauza politicii monetare a țării. În ultimii 6 ani, Banca Japoniei a realizat operațiuni de relaxare cantitativă pentru stimularea cheltuielilor, însă acest lucru exercită o presiune mare asupra băncilor care încearcă să obțină un profit.

MoneyTap ca soluție?

Aplicația MoneyTap, ce utilizează blockchain-ul Ripple, a fost lansată de Japonia Bank Consortium în martie 2018. Aplicația le permite utilizatorilor să efectueze transferuri de la o bancă la alta cu ajutorul numerelor de telefon sau codurilor QR.

La începutul lunii septembrie, alte 4 bănci regionale au optat pentru aplicație, printre care Awa și Kita-Nippon, în prezent aceasta fiind utilizată de un total de 29 de instituții financiare.