Echipa platformei blockchain Waves, a anunțat pe 25 iunie lansarea unei actualizări majore – lansarea Waves Node 1.0. Această actualizare va aduce ecosistemului Waves o funcționalitate performantă, precum și noi funcții.

Actualizarea majoră pentru Node 1.0, reprezintă o concluzionare a multiple luni de eforturi. Dezvoltatorii Waves susțin că sunt mândri mai ales de lansarea mainnet-ului (rețeaua principală) RIDE, care permite implementarea aplicațiilor descentralizate (dApp) în ecosistem.

RIDE pentru dApp-uri

Fiind lansat pe testnet (rețeaua de testare) acum câteva luni, RIDE a fost scris în mod special pentru a fi executat într-un mediu blockchain, precum și pentru crearea aplicaților care vor forma următoarea generație a internetului. RIDE include următoarele funcții și proprietăți:

  1. Execuție înceată
  2. Costuri computaționale previzibile
  3. Nicio tranzacție eșuată pe rețea
  4. O infrastructură modernă din punct de vedere funcțional
  5. Simplu și concis
  6. Procedura de efectuare a unei verificări formale este ușoară

Funcții matematice

Noi funcții matematice au fost adăugate limbajului de programare RIDE: logaritmi și funcții exponențiale. Acest lucru permite dezvoltatorilor să facă calcule pe blockchain-ul Waves. Există cazuri în care trebuie să calculezi modele folosind formule – de exemplu în cazurile modelelor economice sau fizice, iar acest lucru este acum posibil mulțumită limbajului RIDE. Unul dintre cazurile de utilizare ale acestei funcții este implementarea unui stablecoin algoritmic.

Interfața gRPC

Echipa de dezvoltare Waves implementează o alternativă pentru REST API, lucru ce va aduce un număr de avantaje. gRPC este un mecanism pentru o descriere standard a interfețelor și formatelor de date. Utilizatorii de API (în mare parte fiind dezvoltatori) pot implementa acest instrument pe post de protocol de comunicare între o aplicație și blockchain. După lansare, Waves va începe să standardizeze prezentarea formatului de date: tranzacții, blocuri, adrese, porecle și toate entitățile posibile de pe blockchain-ul Waves.

Comisioanele activelor DEX

DEX-ul va integra curând posibilitatea de plată a comisioanelor pentru orice comandă a oricărui token folosind ETH, BTC și WAVES. Când alegi un activ, altul decât WAVES, comisionul este calculat în funcție de rata de schimb curentă pe Waves DEX.

NFT-uri

După această actualizare, se vor putea emite token-uri nefungibile (NFT) pe blockchain-ul Waves. Procesul de emitere este la fel ca înainte, dar pentru a emite un NFT, acesta ar trebui să: nu poată fi reemis, zecimalele ar trebui să fie 0, iar cantitatea ar trebui să fie 1.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, prețul de emitere va scădea de la 1 WAVES la 0,001 WAVES. Aceste token-uri pot fi emise printr-un cod scris în limbajul RIDE, făcându-le active smart nefungibile. Cu aceste caracteristici, platforma devine mult mai atrăgătoare pentru tokenizarea activelor digitale, pentru aplicații de gaming și alte bunuri digitale care pot fi colecționate.

Votul pentru lansarea

Ca de obicei, actualizarea a inițializat un proces de votare pentru minerii din rețea. O concluzionare de succes pentru procesul de votare este necesară pentru activarea noului protocol și operarea de contracte smart pentru utilizatorii din rețea. După atingerea celor 80% de voturi necesare, protocolul se va activa o săptămână mai târziu. Când acest lucru va avea loc, toate aceste funcții vor deveni valabile pentru utilizatori și dezvoltatori.

Citește și ”Diferența dintre token-urile cripto fungibile și nefungibile