Se presupune că Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA) lucrează la dezvoltarea unei criptomonede rezistente la computerele cuantice.

Știrea a fost dezvăluită pe Twitter de către reporterul William Turon de la Bloomberg pe 4 septembrie, care a participat la cel de-al 10-lea Summit Billington CyberSecurity din Washington.

Tweet-ul lui Turton oferă doar un indiciu succint la planurile aparente ale agenției, cu referire la proiectul cripto cuantic-rezistent. El a scris:

”Anne Neuberger, directorul unui nou departament de securitate cibernetică de la NSA spune că agenția va propune din nou standarde hardware și software. De asemenea, agenția notează că lucrează la construirea unei criptomonede cuantic-rezistentă.”

Mai multe detalii despre prezentarea lui Neuberger au fost furnizate de Microsoft News, într-un raport care se concentrează asupra luptei agenției cu amenințările de ransomware din partea unor adversari geopolitici – inclusiv Coreea de Nord, Iran, Rusia și China.

Neuberger a notat faptul că NSA identifică zilnic 4.000 de atacuri de tip ransomware, menționând că aceasta reprezintă o ”preocupare esențială” pentru alegerile prezidențiale din 2020 ale Statelor Unite.

Ea a spus că noua înființare a acestui departament de securitate cibernetică a agenției, care își va începe activitate din octombrie, va avea ca scop atenuarea amenințării operațiunilor de influență din partea Rusiei, precum și a furturilor de proprietate intelectuală și atacurilor de tip spionaj cibernetic venite din partea Chinei.

Neuberger a evidențiat că statul nord-coreean este foarte creativ în strategia sa de război cibernetic, arătând înspre modul în care utilizează criptomonedele în mod fraudulos cu scopul de a strânge fonduri pentru regimul președintelui Kim Jong-Un.

Criptomonedele în războiul din umbră

Criptomonedele au devenit o parte a războiului cibernetic și a operațiunilor de informații globale, ridicând perspectiva că orice agenție de stat care câștigă cursa înarmării în dezvoltarea unei criptomonede cuantic-rezistente ar putea asigura un avantaj geopolitic pentru țara sa.

În iulie 2018, Departamentul de Justiție din SUA a pus sub acuzare 12 persoane din două unități ale Direcției Principale de Informații (GRU) din Rusia pentru utilizarea criptomonedelor în atacurile cibernetice asupra rețelelor de calculatoare asociate cu firmele tech și consiliile de stat ce țineau o strânsă legătură cu Partidul Democrat, campania prezidențială a lui Hillary Clinton și alegerile americane.