Firma de securitate cibernetică Emsisoft a lansat o soluție pentru ransomware-ului Bitcoin WannaCryFake.

În data de 25 septembrie, Emsisoft a anunțat că lansează o nouă soluție gratuită pentru bug-ul ransomware WannaCryFake. WannaCryFake este următoarea versiune a WannaCry, un tip de program software rău-intenționat care a început să se răspândească prin rețelele de calculatoare în mai 2017.

Când un sistem este infectat cu WannaCryFake, datele sunt puse sub sechestru și se va solicita o plată în Bitcoin pentru a decripta fișierele și a elibera accesul la date. Emsisoft a explicat:

”WannaCryFake este un tip de ransomware care folosește AES-256 pentru a cripta fișierele victimelor. Fișierele criptate de WannaCryFake sunt anexate cu extensia de fișier: ’ .[<id>][recoverydata54@protonmail.com] .WannaCry’. Conform distribuitorilor ransomware, prețul decriptării constă în cât de rapid îi contactezi.”

Compania de software afirmă cu certitudine că ”în niciun caz nu trebuie să încercați să luați contact acești infractori” și să nu plătiți niciodată răscumpărarea. Instrumentul gratuit de decriptare va ajuta în mod evident victimele să își recupereze fișierele fără a provoca pierderi permanente ale datelor.

Potrivit companiei de McAfee Labs, atacurile de ransomware au crescut cu 118% în primele trei luni ale anului 2019. Compania a adăugat că una dintre aceste campanii de ransomware a folosit un ransomware Ryuk, care a reușit chiar să oprească temporar imprimarea ziarelor din Statele Unite.