Entitățile cripto din afara Olandei pot înceta din funcționare în țară datorită noilor reglementări cripto.

Recent, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale din Olanda, Tobias Oudejans, a declarat că legislația actuală propusă de Camera Reprezentanților Olandeze nu numai că va obliga companiile autohtone să se înregistreze la banca centrală, dar nici entităților străine nu le va mai fi permis să-și exercite serviciile în țară.

Entitățile străine includ toate firmele înregistrate în afara zonei economice europene.

Întrebat dacă întreprinderile cripto străine vor trebui să-și creeze birouri în Olanda sau Europa pentru a avea acces la piață, Oudejans nu a făcut niciun comentariu.

Oudejans a spus că legislația, care se referă la cea de-a cincea directivă UE împotriva combaterii spălării banilor (AMLD 5), este încă analizată. Totuși, banca centrală a solicitat deja tuturor companiilor cripto din țară să se înregistreze înainte de 10 ianuarie, mandatată de AMLD 5.

Legislația și înregistrarea la banca centrală se bazează pe probleme de combatere a spălării banilor. Ca toate firmele financiare, a spus Oudejans, firmele cripto trebuie să se înregistreze la guvernul olandez. Fiind o industrie nouă, reglementările sunt foarte standard, chiar dacă par draconice, a spus el.

Lipsa unei reglementări clare pe piața cripto din Olanda este o problemă la care mulți furnizori din țară sunt mulțumiți că este abordată, spune o firmă locală cripto.

Fondatorul Crypto2Cash, PJ Datema, a declarat că persoanele rău-intenționate din industrie nu vor putea să respecte standardele impuse de banca centrală, ajutând astfel la maturizarea pieței cu eliminarea lor din joc.

”Este o inițiativă cu adevărat frumoasă. Nu spun că autoritățile au o atracție deosebită față de spațiul cripto. [Dar] în sfârșit avansăm după o lungă perioadă de stagnare”, a spus Datema. ”Este bine că iau măsuri. Dacă dorim ca piața să se maturizeze și participanții să evolueze … este importantă stabilirea standardelor AML și KYC”, a continuat el.

Încă nu este important să aflăm cum vor opera companiile cripto străine sub noile reglementări, a spus Datema, regulamentul este bun pentru companiile locale și, din interpretarea sa, are potențialul de a bloca concurenții din Germania, Franța și din alte părți.