Conform unei știri publicate de Medium în data de 25 noiembrie, proiectul blockchain Ontology a anunțat că a încheiat un parteneriat cu platforma de contracte smart bazatepe date colectate, Chainlink, pentru a putea utiliza ofertările de piață realizate prin intermediul tehnologiei registrului distribuit (DLT) deținută de către aceasta.  

Problema Oracolului

Conform unor surse apropiate, acest nou parteneriat va căuta să rezolve ceea ce rețeaua Ontology a numit „problema oracolului”.

Conform știrii lansate de Medium, problema oracolului pe care cele două proiecte doresc să o abordeze, are  legătură cu ceea ce contractele smart pot observa și urmări (user input), precum și cu modalitatea de reacție cu privire la redarea acestui input (output). Într-un fel, oracolele dețin puterea nu doar să observe ce acțiuni desfășoară utilizatorii platformei ci și să le influențeze gândurile și acțiunile.

Postarea din cadrul blogului menționează:

„Problema oracolului este centrată în jurul aceluiași nivel de securitate dovedită în cazul conexiunilor off-chain ce există în mod obișnuit în cadrul fundației blockchain. Existența unui oracol compromis implică în mod aproape sigur faptul că și contractele sale smart sunt de asemenea compromise. Ca urmare, un model centralizat de oracol poate pune astfel în pericol securitatea contractelor smart deoarece anulează beneficiile ce decurg dintr-o descentralizare ce include toate stadiile.”

Cum se poate soluționa problema oracolului?

Ontology susține faptul că parteneriatul cu Chainlink va permite efectiv ecosistemului Ontology să creeze contracte smart conectate extern. Chainlink va ajuta Ontology prin furnizarea de contracte smart, sigure, precum și prin acordarea de acces securizat la aplicațiile web API, sistemele enterprise, furnizorii de servicii cloud, dispozitivele IoT și sistemele de efectuare de plăți.

Dat fiind faptul că Chainlink este una dintre cele mai mari și mai renumite rețele descentralizate de tip oracol la această dată, platforma oferă flexibilitate în personalizarea unei conexiuni oracol conform necesităților utilizatorilor, aceasta însemnând reglarea unor parametrii precum numărul de oracole, tipologiile, numărul surselor de date, strategiile de agregare, depozitele de titluri de valoare, medii securizate de execuție, Mixicles, etc.

Este demn de luat în considere faptul că Ontology nu este prima platformă ce folosește tehnologia registrului distribuit (DLT) și care a realizat o alianță cu Chainlink în vederea evitării problemelor comune legate de contractele smart.

De asemenea, în data de 6 iunie, proiectul blockchain Harmony (ONE) a încheiat un parteneriat cu Chainlink în vederea obținerii unor beneficii similare.