Deși Bitcoin a fost prima criptomonedă, după ea au urmat alte sute. Dacă investiți în spațiul altcoin-urilor, mai întâi vă orientați să cercetați cât de activă este fiecare criptomonedă pe exchange-uri. Din păcate, această tehnică ar putea da rezultate false.

Două rapoarte conflictuale

Alameda Research a publicat recent anumite studii care arată că 68% din activitatea de pe exchange-urile cripto este falsă. De asemenea, unele constatări anterioare furnizate de Bitwise Asset Management au pus procentul de activitate falsă undeva între 80-90%.

Știri care fac lumină asupra problemelor cripto

Anumite știri recent publicate evidențiază de ce problemele cu falsurile în cripto sunt atât de îngrijorătoare. De exemplu, un student a creat o companie numită Gotbit care utilizează roboți pentru a mări în mod artificial activitatea de tranzacționare pe exchange-uri. Scopul final este de a obține listarea criptomonedei pe CoinMarketCap.

Dacă o monedă ajunge în acel punct, partenerii Gotbit se pot ocupa de pașii finali în procesul listării pe CoinMarketCap. Cu toate acestea, criptomoneda trebuie să fie listată mai întâi pe exchange-uri mai mici. Gotbit cere 6.000 de lire sterline pe lună pentru serviciile sale și în prezent lucrează la 30 de proiecte.

Escrocii încearcă deja să înșele utilizatorii manipulându-i să achiziționeze viitoarea criptomonedă a platformei Facebook, Libra, chiar dacă aceasta va fi lansată oficial anul viitor. Unii dintre ei chiar au găzduit și o rundă falsă de vânzări. Într-un alt incident care a avut loc la sfârșitul lunii iunie 2019, autoritățile europene au arestat șase persoane în Olanda și în Marea Britanie, într-un caz ce implica furtul a milioane de dolari în criptomonede.

Acești infractori folosesc o tactică numită ”typosquatting”. Acest lucru presupune de a face mici modificări adresei URL, creând un site fals care seamănă perfect cu cel real. În acest mod au procedat și infractorii cibernetici aflați în spatele vânzărilor de token-uri false Libra, modificând o literă cu o alta ce avea un accent.

Soluții?

Exemplele de mai sus reprezintă doar câteva exemple dintre cele existente pe web legate de înșelăciunile din spațiul cripto. Cei care caută o modalitate de a le elimina vor fi, fără îndoială, dezamăgiți. Fondatorul Gotbit recunoaște natura neetică a afacerii sale și crede că exchange-urile cripto știu despre tactica companiei sale și a celor similare. Cu toate acestea, el crede că acestea nu vor face nimic în această privință – și o astfel de ”tranzacționare falsă” este greu de observat, dar nu imposibilă.

Unii utilizatori răspund acestor escrocherii prin luarea de măsuri legale. Un miliardar din Olanda, care a fost păcălit de anunțurile false legate de proiectul cripto Libra, al platformei Facebook, a intentat un proces împotriva companiei Facebook Inc., cerând daune morale. Chiar și după ce Facebook a împiedicat anumite tipuri de reclame cripto să apară pe platforma lor, se pare că unele au reușit să fenteze sistemul.

Reglementările mai stricte ar putea contribui, de asemenea, la prevenirea problemelor privind înșelăciunile din spațiul cripto, în special la nivel de stat. Asta pentru că mai multe state din SUA se luptă pentru crearea unui cadru de reglementare pentru exchange-urile cripto. Merită însă remarcat faptul că mulți escroci își înregistrează site-urile în țări care au o legislație precară.

Dacă utilizatorii s-ar documenta mai mult și ar deveni mai conștienți despre astfel de probleme, astfel ar putea ajuta și ei. Ei pot începe prin a-și aminti vechea zicală care spune că ceea ce pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că este. Luați, de exemplu, o aplicație încărcată cu programe malware care promite că va oferi utilizatorilor criptomonede gratis dacă distribuie un URL unic cu prietenii. Din fericire, mulți utilizatori ai comunității cripto intră pe site-uri precum Reddit și îi avertizează pe alții despre înșelăciunile pe care le găsesc.

Până în prezent, nu există aplicații sau instrumente care să-i ajute pe consumatori să detecteze înșelătoriile cripto sau diverse activități de trading neobișnuite. Totuși, inteligența artificială (AI) ne-ar putea ajuta în curând. În prezent, atât sectorul bancar, cât și cel de retail utilizează deja AI pentru identificarea eventualelor fraude și ar putea depista probabil și lucruri nelalocul lor în sectorul cripto.

Educația este indispensabilă

Cu siguranță, infractorii reușesc să păcălească așa ușor utilizatorii cripto pentru că acest spațiu este relativ nou și mulți utilizatori nu sunt educați în acest sens. Această problemă ar putea deveni și mai gravă odată ce Facebook va lansa produsul său Libra anul viitor. Marketingul relevă modul în care oricine poate transfera rapid bani cu ajutorul monedelor digitale și aplicațiilor populare precum Messenger sau WhatsApp.

Infractorii adesea valorifică sentimentul de urgență. Ei speră că utilizatorii nu vor efectua cercetarea necesară pentru a putea concluziona că ceva anume reprezintă o înșelătorie.

Două dintre cele mai eficiente lucruri pe care utilizatorii le pot face pentru a se proteja de înșelătorii este de a se documenta din surse de încredere și de a gândi cu atenție înainte de a lua diverse măsuri. Aceste două măsuri de precauție sunt simple, dar eficiente în ceea ce privește oprirea persoanelor de a deveni victime.